Lees voor
Algemeen | 27 feb 2024

Feit of Fabel, Astma medicatie vergeten bij geen klachten is niet erg

Het is niet erg als je je astmamedicatie geregeld vergeet. Wanneer je toch geen klachten hebt kan dat geen kwaad. Feit of fabel.
nieuwsfoto

Astmamedicatie kun je verdelen in twee soorten. De medicatie die voor langere of kortere tijd de luchtwegen verwijdt. En de soort die de gevoeligheid voor ontsteking en luchtwegvernauwing vermindert. Of te wel de inhalatiecorticosteroïde (ICS).

Vooral bij de laatste is het belangrijk om de juiste concentratie van het medicijn te behouden. Dit voorkomt terugval in het vorige klachtenpatroon, maar helpt ook mee om een longaanval te voorkomen. Zelfs op de langere duur helpt de ICS mee om schade door het ontstekingsproces in de longen (we noemen dit remodelling) te voorkomen. Een juist en trouw gebruik van je astmamedicatie, maakt dat je de laagst noodzakelijke dosering van het medicijn kunt gebruiken en vermindert zo ook de bijwerkingen. Als de mate van bescherming van het longweefsel terugloopt, door gebrek aan therapietrouw loop je ook de kans dat je vaker gebruik moet gaan maken van je Zonodig medicatie. Het is dus een fabel.

Bronnen: Farmacotherapeutische kompas, gezonderleven.com

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.