Lees voor
Algemeen | 15 jan 2019

‘Helft mensen met voedselallergie is eigenlijk niet allergisch’

Tot de wanhoop van vele chef-koks blijken steeds meer mensen met een voedselallergie te kampen. Maar dat zit vooral tussen hun oren. Volgens een nieuwe...
nieuwsfoto

Miljoenen mensen denken onterecht dat ze een voedselallergie hebben, zo blijkt uit een onderzoek van het Anna and Robert H. Lurie Children’s Hospital of Chicago en de Northwestern University, dat werd gepubliceerd in het vakblad Jama Network Open en waaraan 40.000 Amerikaanse volwassenen deelnamen.

Want waar 19 procent van de deelnemers aangaf allergisch te zijn aan een of meer ingrediënten of voedingsproducten, bleek slechts 10,8 procent van hen ook effectief allergisch te zijn.

‘Een op de tien volwassenen heeft een voedselallergie, maar bijna twee keer zoveel mensen denken dat ze allergisch zijn voor voedingsmiddelen, terwijl hun symptomen ook kunnen wijzen op voedselintolerantie of andere voedselgerelateerde aandoeningen’, zegt hoofdonderzoeker Ruchi Gupta. ‘Het is daarom belangrijk om eerst bij een arts lang te gaan voor je voeding uit je dieet schrapt.’

Schaaldieren

Een allergie voor schaaldieren werd het vaakst opgegeven. De onderzoekers ontdekten ook dat bijna de helft van de bevestigde voedselallergieën bij de deelnemers aan het onderzoek zich ontwikkelde op volwassen leeftijd. ‘We waren verbaasd toen we constateerden dat die allergieën vaak pas in die periode opdoken’, aldus dokter Gupta.

Bron: Gezondheid.be

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.