Lees voor
Algemeen | 25 feb 2020

Het Coronavirus nadert: wat betekent dat voor mensen met een longziekte?

Tienduizenden besmettingen en ruim 2400 doden in China. In korte tijd meer dan 400 besmettingen in Zuid-Korea.
nieuwsfoto
Tienduizenden besmettingen en ruim 2400 doden in China. In korte tijd meer dan 400 besmettingen in Zuid-Korea. En sinds afgelopen weekend zes doden in Italië en Europees crisisberaad over de situatie: het Coronavirus breidt zich razendsnel uit over de wereld. Is er reden tot paniek in Nederland, helemaal als je al problemen met je longen hebt? Lopen mensen met een longziekte bijvoorbeeld meer risico op besmetting?We leggen onze vragen voor aan Menno van der Eerden, longarts en woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

Het Coronavirus komt steeds dichterbij. Reden tot paniek?
Nee hoor. Er zijn nog geen gevallen van Corona in Nederland ontdekt. Daarnaast is het sterftecijfer laag: maar 2 procent. Dit is lager dan bij de griep. Daarnaast zijn we in Nederland goed voorbereid op een uitbraak of een besmettingsgeval. Zo heeft het RIVM alvast maatregelen genomen: ze heeft een Outbreak Management Team aangesteld, dat meteen weet wat het moet doen als er een uitbraak van het Coronavirus in Nederland komt. Ook hebben alle grote ziekenhuizen in Nederland een plan van aanpak als er iemand binnenkomt die besmet is. Ze hebben bijvoorbeeld een quarantainekamer klaar zodat ze iemand gelijk kunnen isoleren. Ook de GGD is goed betrokken bij de zorg voor patiënten en het uitvoeren van diagnostiek van het Coronavirus. Ze doen onderzoek en kunnen ook mensen isoleren na samenspraak  met de huisarts of het ziekenhuis.Lopen mensen met een longziekte meer risico op besmetting?
Voorlopig denken we van niet. Van de mensen die besmet zijn met het Coronavirus heeft ongeveer 50 procent geen onderliggende aandoening en de andere helft wel. Van de mensen die al een ziekte hebben, hebben de meeste mensen hart- en vaatziekten. Er is maar een heel klein deel van de patiënten met het Coronavirus die een longziekte heeft. Dit lijkt erop dat mensen met een longziekte niet méér risico lopen dan anderen om het virus te krijgen.

Hoe kun je het virus als longpatiënt krijgen? 
Zoals iedereen die het virus krijgt: via direct contact en via druppeltjes in de lucht. Als iemand die het Coronavirus heeft  hoest of niest komen besmette druppeltjes in de lucht. Als je die binnenkrijgt, bijvoorbeeld via ademhalen, dan kun je besmet raken.

Als iemand met een longziekte het virus krijgt, wat zijn dan de gevolgen?
Als je het Coronavirus hebt, dan kun je een longontsteking krijgen en daardoor koorts. Of je kunt meer gaan hoesten of kortademig worden. Je kunt ook een verkoudheid krijgen of bronchitis. Als je al een longziekte hebt, zoals COPD, kan een besmetting leiden tot een exacerbatie, een longaanval. Dit kan je longziekte verergeren.

Wat kun je als longpatiënt doen om besmetting te voorkomen?
Je moet goed de berichten over het virus in de gaten houden. Als er een uitbraak in Nederland is dan moet je voorkomen dat je op plekken komt waar veel mensen zijn, zoals bij een concert. Verder moet je goed je handen wassen, want het virus wordt ook overgedragen via de handen, bijvoorbeeld als je een deurklink vastpakt. Je kunt ook handalcoholgel gebruiken na het handen wassen. Niezen en hoesten kun je ook het beste in je elleboogplooi doen, niet in je handen. Daarnaast kun je een mondkapje gaan gebruiken als er echt een uitbraak is, maar dan moet je niet de chirurgenkapjes gebruiken, maar speciale mondmaskers.

Er worden nu mensen in quarantaine geplaatst, waarom helpt dat?
Mensen worden in quarantaine geplaatst als ze nog niet ziek zijn, maar mogelijk het virus hebben. We willen niet dat andere mensen besmet worden. Want tijdens de incubatietijd van twee weken kunnen mensen het virus wel al overdragen, ondanks dat ze dus nog niet ziek zijn. Als iemand tijdens de quarantaine niet ziek is geworden heeft diegene het virus niet.

Met wat voor klachten moet je als longpatiënt meteen naar de huisarts gaan?
Als je zieker bent dan gewoonlijk én als je klachten zijn ontstaan binnen 14 dagen na terugkomst uit China, of als je in contact bent gekomen met patiënten die het Coronavirus hebben. Als je zieker bent dan gewoonlijk kun je koorts hebben, keelpijn hebben of meer hoesten. Dus op verdenking van het Coronavirus moet je naar de huisarts, die dan contact opneemt met de GGD. De GGD voert dan onderzoek uit of je besmet bent of niet.

Meer lezen over het Coronavirus? Op de site van het RIVM vind je nog meer antwoorden.

Bron: www.longfonds.nl

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.