Allergenen en huisstofmijt in tapijt
Tapijt vormt een schuilplaats voor allergenen zoals schimmels, fijn stof en huisstofmijt. Indien u daar allergisch voor bent, draagt tapijt bij aan de expositie. Door activiteiten als lopen, springen of stofzuigen kunnen de kleine deeltjes uit het tapijt worden geslingerd, waarna blootstelling aan de allergenen kan plaatsvinden.
Tapijt in scholen en met name bedrijven, waar verwarming en ventilatie vaak ook verplicht op orde is, bevatten vaak minder mijten omdat de luchtvochtigheid er vrij laag is tijdens het stookseizoen.
Welk type tapijt bij astma
Het kan zijn dat je desondanks toch tapijt in huis wilt. Bijvoorbeeld onder de bank om krassen op de vloer te voorkomen.
Tapijthandelaren houden verschillende mening erop na welk type tapijt dan het meest geschikt zou zijn bij astma. Meer algemene adviezen zijn;
- Gebruik alleen vilt onder de poten van bijvoorbeeld het bankstel;
- Tapijt van Desso Airmaster. Door speciale garens houdt dit tapijt net wat meer fijne stofdeeltjes vast tot een volgende stofzuig beurt.
- Aangeraden wordt tapijt altijd periodiek schoon te maken met mijtwerende producten, zoals neem-olie en/of pheromonen.
- Eventueel alternatief is een wasbaar kleed dat in je wasmachine past. Mijten overleven een temperatuur van zestig graden niet. Door het kleed regelmatig op 60 graden te wassen, worden de mijten gedood en de verdere allergenen uit het kleed gespoeld.
Vloerbedekking en fijnstof
Harde vloerbedekking is makkelijk schoon te houden en er blijft geen stof in hangen. Echter met een gladde vloer zweeft de aanwezige stof in een ruimte door de lucht. Terwijl zachte vloerbedekking, zoals tapijt, de fijn stof juist opneemt en zo voor minder irritatie zorgt. Dit geldt met name voor niet statische materialen zoals vloerbedekking van wol, kokos, sisal of zeegras. Een vloerbedekking van synthetisch materiaal is statisch en werkt juist mee aan het veroorzaken van zware lucht (lucht waar vervuiling door statische lading in samenklontert). Daardoor adem je een nog hogere concentratie vervuild stof in wanneer het loskomt uit de vloerbedekking.
Laminaat en astma
Soms zit er een kleine hoeveelheid formaldehyde in laminaat verwerkt. Hoewel formaldehyde van nature in voeding en in je lichaam voorkomt kan dit wel voor irritatie van de luchtwegen lijden. Goed ventileren na het leggen van nieuw laminaat met formaldehyde is belangrijk. Je zou ook kunnen vragen om een aantal ‘test stroken laminaat’ om te kijken of je luchtwegen reageren.
Door strenge regels komt formaldehyde nog maar in weinig producten voor. Dit type vloerbedekking is zoals eerder beschreven makkelijk schoon te houden en er blijft geen stof in hangen. Echter fijnstof zweeft meer door de lucht.
Vloerkleed als pollen filtratie
Een deurmat of klein kleedje voor de deur en/of raam vangt fijne stofdeeltjes en pollen op die anders naar binnen zouden zweven en voor irritatie kunnen zorgen. Vooral wol kan heel wat stofdeeltjes opvangen die normaal door de lucht zweven. Het advies is om de deurmat of het kleedje zeer regelmatig te stofzuigen of te wassen om het te ontdoen van de allergenen.