Het vakantie – Actieplan
Gepubliceerd: 4 jul 2024Op reis als (astma) patiënt met beperkingen leveren in veel gevallen redelijk wat voorbereidingen en in sommige gevallen zelfs hoofdbrekens op. Na uiteindelijk een leuke bestemming te hebben gevonden kijk je uit naar het tijdstip van vertrek. Je bent al aan het genieten van de voorpret. Helaas als de dagelijkse manier van leven met astma al lastig is om enige balans te vinden, dan zou de voorpret om kunnen slaan in bezorgdheid en stress. Waar kom je precies terecht? Het onbekende, er is natuurlijk wel enig verschil of je in Nederland-Europa verblijft of verkies je het luchtruim voor een verre bestemming. Je uiteindelijke doel is natuurlijk om te genieten van alle mooie momenten in de vakantie. Ondanks alle vragen waarmee je zit hoeft het niet nodig te zijn om je al te veel zorgen te maken omtrent eventueel te verwachten problemen. Probeer je zo goed mogelijk voor te bereiden, zodat je op een redelijk aangename manier op vakantie kan gaan en volop kan gaan genieten.
Maak een Vakantie Actieplan
Voordat je gaat boeken moet je zorgen voor een annuleringsverzekering. Boek je eerst, komt er dan wat tussen en je hebt nog geen annuleringsverzekering dan krijg je niets vergoedt!
Kies je voor een vakantie in Nederland dan zijn eventuele problemen snel op te lossen door contact op te nemen met de dichtstbijzijnde Huisartsenpost of, in ergere gevallen, bij een SEH (spoedeisende hulp) in een ziekenhuis. Ook als het medicatie betreft is er altijd wel een apotheek in de omgeving. Buiten de reguliere bestemmingen om zijn er met name in Nederland diverse Astma-Bungalows of zogeheten Longvilla’s te vinden speciaal voor mensen met een luchtwegaandoening. Deze vakantiehuizen zijn geheel gesaneerd hebben gladde vloerbedekking en zijn ingericht volgens de richtlijnen van het Longfonds. Gelukkig zijn er steeds meer gemeentes in Nederland die de ambitie hebben om de luchtkwaliteit permanent te verbeteren dit d.m.v. het schone lucht akkoord. Hou ook rekening met plaatsen waar de luchtvochtigheidsgraad boven de 70% is, dat ervaren veel mensen met astma als onprettig. Op vakantie naar de Waddeneilanden of richting de bergen is een prima idee i.v.m. eventuele allergieën. Boek, indien mogelijk, ook niet te dicht bij een snelweg.
Mocht je besluiten om het verderop te zoeken dan is het vaak wel noodzakelijk om meer voorbereidingen te treffen met name bij vliegreizen richting het buitenland.
Zorg ervoor dat je voldoende medicatie en zo nodig je noodmedicatie, ruim op tijd in huis hebt. Vraag vooral vroegtijdig extra medicatie bij je apotheek. Levertijden zijn bij sommige medicijnen lastig. Ook hebben medicijnen in het buitenland vaak een andere samenstelling. De werking van medicijnen kan afnemen boven de 25 graden. Mocht medicatie koel moeten blijven, de apotheek heeft koeltasjes voor medicatie. Bij de apotheek kan je een Europees Medisch Paspoort laten maken waarop jouw medicatie vermeld staat zodat je in het buitenland of bij de douane geen problemen krijgt, voor sommige landen is buiten dit paspoort ook een doktersverklaring noodzakelijk afhankelijk van de medicatie. Informeer ook bij jouw zorgverzekering of je voldoende verzekerd bent voor je verblijf in het buitenland.
Vliegen en medicatie
Informeer cabinepersoneel bij het instappen over (dat, als je denkt dat je medicatie mogelijk nodig kan zijn) bijvoorbeeld vernevelen/Epipen) Vernevelen kan op roken lijken… vinden ze heel vervelend! M.b.t. allergie (pinda) en vliegen: bij boeken vliegreis, operator of vliegtuigmaatschappij vragen of de vlucht pindavrij is. Dit blijft een groot risico dus neem altijd contact op met de betreffende maatschappij. En… informeer het cabinepersoneel over je Epipen. Vooral als je alleen vliegt.
Stop de medicijnen nooit alleen in je koffer welke in het bagageruim gaat maar hou deze altijd bij je in je handbagage dit i.v.m. het eventueel zoek raken van je ruimbagage. Het is handig om ook in ruimbagage je medicatie voor de hele reisperiode nogmaals mee te nemen of om je eventuele medereiziger ook je medicatie in de handbagage te laten doen i.v.m. diefstal of vermissing!! Als je reist met medische apparatuur is een verklaring vaak een vereiste
Belangrijk is ook dat je astmaklachten onder controle zijn, ga desnoods van tevoren bij je arts langs om eventueel de dosering van je medicatie aan te passen zodat je minder risico loopt op acute aanvallen van benauwdheid. Heb je long- en of een hartaandoening en ga je naar een subtropisch gebied dan is een goede voorbereiding extra belangrijk, soms zijn aanvullende vaccinaties, medicijnen of maatregelen sterk aan te bevelen of zelfs noodzakelijk de GGD kan je daarbij helpen. Maak hiervoor ruim op tijd een afspraak. Op de site van de GGD kan je reistips vinden en een vakantiechecklist downloaden ook kan je de app ”GGDreistmee” installeren met handige tips. Neem een handdesinfectie middel mee en draag eventueel een beschermend mondkapje.
Overweeg je, of is het gebruik van zuurstof noodzakelijk tijdens je vlucht bespreek dit van tevoren met je specialist en de touroperator. Gebruik van zuurstof moet altijd gemeld worden bij de luchtvaartmaatschappij.
Kijk voor meer informatie op hun website bijvoorbeeld bij KLM, Transavia of Easyjet.
LET OP: Kijk goed bij de regels van de betreffende vliegtuigmaatschappij, daarmee voorkom je een hoop ellende!
Afhankelijk van je beperkingen kan je tijdens het boeken van je vliegreis assistentie aanvragen bij je reisorganisatie. Hierdoor hoef je niet in de rij te staan en krijg je naar de Gate toe begeleiding van je touroperator, ook bij het inchecken krijg je dan voorrang dit voorkomt een hoop stress zodat je redelijk ontspannen aan je vliegreis kan beginnen.
Informeer waar in de omgeving van je vakantieadres medische voorzieningen zijn zoals een huisarts, apotheek of, voor ernstigere situaties, een ziekenhuis. Vaak als je een All Inclusive reis boekt is er een hostess als aanspreekpunt die alle informatie op een rijtje heeft en in de meeste gevallen dag en nacht bereikbaar is.
Wat als de situatie dermate complex is om op een verantwoorde manier te gaan reizen?
Dan bestaat er ook nog de mogelijkheid om een vakantiereis te boeken met (verpleegkundige) begeleiding. Over het algemeen zijn dit vaak wel groepsreizen. Dit kan je toch doen besluiten om alsnog je koffers te pakken mede omdat je je dan geen zorgen hoeft te maken en vrijwel alles voor je geregeld gaat worden.
Je zou ook een reis kunnen overwegen naar een land met een gunstig klimaat. Dit zou bijvoorbeeld Davos in Zwitserland of Guesthouse Recover in de Spaanse Pyreneeën kunnen zijn om als toerist (alleen of samen met je gezin/familie) te verblijven. Maar er zijn ook tal van landen en plekken waar je een totaal verzorgde kuur-wellness vakantie kan ondergaan met name voor mensen met luchtwegklachten of andere lichamelijke beperkingen, welke onder toezicht staan van medisch specialisten en vaak ook artsen.
Als allerlaatste… zorg je dat je een goede reisverzekering hebt! Laat de vakantie nu maar beginnen!
Klaas Vos