Ziektebeelden

Astma – factcheck

Hoeveel mensen met ongecontroleerd astma of ernstig astma zijn er in Nederland?  Wat zijn de verborgen feiten over de hoge ziektelast die ervaren wordt?  Hoe veranderen we deze feiten en cijfers? En wat zijn de stappen tot het komen van betere astmazorg? 

Voor ongecontroleerd en ernstig astma zijn deze feiten nog nooit goed in beeld gebracht, hierdoor is er niet voldoende inzicht in de problematiek. De impact van het hebben van ongecontroleerd en ernstig astma is niet voldoende zichtbaar.  In onze nieuwe factsheet worden alle bovengenoemde punten in één oogopslag onder de aandacht gebracht. Een factsheet geeft dan ook een kernboodschap weer met een overzicht van alle relevante gegevens. 

Met een multidisciplinaire werkgroep uit het project zorgveldverkenning ernstig astma van de VND en de LAN is er hard gewerkt aan een goede factsheet. Longartsen, huisartsen, apothekers, farmaceuten, patiëntenvertegenwoordigers en andere betrokkenen hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de tot standkoming van de factsheet. 

 

Centrale boodschap van deze factsheets: 

  • De impact van het hebben van ongecontroleerd en ernstig astma is groter dan men denkt 
  • Met nieuwe behandelmethoden kunnen we meer dan voorheen 
Download de Factsheet ongecontroleerd en ernstig astma hier!

 

 

Eerste van een serie

De eerste factsheet is gericht aan beleidsmakers en zorgverleners. We willen hiermee de bewustwording van de ernst van ongecontroleerd en ernstig astma vergroten. Op deze manier kan de juiste organisatie van zorg voor mensen met ongecontroleerd en ernstig astma worden ingericht en kan  een passende behandelmethode worden ingezet. Naast de Factsheet vindt u onderaan deze pagina ook de gebruikte literatuurlijst. Zo kunt u nagaan op welke gegevens onze factsheet is gebaseerd.
Binnenkort zal op deze site ook een afzonderlijke patiënten versie worden gepubliceerd, alsmede een factsheet over ongecontroleerd en ernstig astma bij kinderen.

 

Download hier: Referenties Factsheet_ongecontroleerd en ernstig astma

Ontvang de nieuwsbrief