Bronchiale thermoplastiek

 

Bronchiale thermoplastiek is een van de nieuwste behandelingen voor patiënten met ernstige astma en de eerste die niet uit het toedienen van medicatie bestaat.

Deze behandeling wordt alleen gegeven in expertise centra en is geschikt voor een beperkte groep mensen met ernstig astma, die voldoen aan strenge selectiecriteria. Op dit moment is behandeling alleen mogelijk in studieverband en/of met een strikte indicatie.

Momenteel kunnen patiënten naar het AMC (Amsterdam) verwezen worden via hun eigen longarts. Met een multidisciplinair team binnen het AMC wordt besproken of bronchiale thermoplastiek de aangewezen behandeling is voor deze patiënt.

In het UMCG (Groningen) is deze behandeling tijdelijk niet beschikbaar, aangezien hier momenteel geen studie loopt, die nieuwe patiënten aanneemt.

De longartsen vereniging (NVALT) heeft een aanvraag ingediend voor vergoeding van zorg voor de bronchiale thermoplastiek. Het is mogelijk dat bovenstaande beschikbaarheid van de behandeling in de toekomst veranderd. De astmaVereniging Nederland en Davos volgt deze ontwikkelingen en houdt jullie via deze website op de hoogte.

 

Werking bronchiale thermoplastiek:

Astmapatiënten hebben vaak een overschot aan glad spierweefsel in de luchtwegen. Tijdens een astma-aanval vernauwen de luchtwegen zich, deels doordat dit teveel aan glad spierweefsel samentrekt. Ook ontstekingen en zwellingen in de luchtwegen kunnen bijdragen aan het vernauwen van de luchtwegen. Wetenschappelijk onderzoek heeft onder andere laten zien dat na behandeling met Bronchiale Thermoplastiek er een afname is van astma aanvallen en een verbetering in kwaliteit van leven. Er werden geen belangrijke bijwerkingen gezien na 5 jaar. Bij een bronchiale thermoplastiek behandeling wordt het gladde spierweefsel in de luchtwegen verhit, waardoor het volume hiervan afneemt. Tijdens de behandeling wordt er een bronchoscoop ingebracht, waarin een katheter zit, die thermische energie aan de binnenkant van de longen afgeeft. Doordat deze warmte gedurende tien seconden op 65 °C wordt afgegeven op een plek tegen het gladde spierweefsel, wordt dit dunner en kan het zich minder goed samentrekken. De behandeling wordt meestal uitgevoerd in drie sessies binnen twee tot drie maanden, waarbij het bij elke sessie om een ander deel van de longen gaat.

Deze behandeling wordt uitgevoerd onder narcose en duurt ongeveer twintig tot veertig minuten en is relatief veilig.

Lees het ervaringsverhaal van Anne, die in studieverband de behandeling heeft ondergaan op

Anne’s verhaal over Bronchiale thermoplastiek

 

 

 

 

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.