Longfunctie

De werking van de longen kan op verschillende wijzen worden vastgesteld. De keuze van de methode van onderzoek hangt samen met de aard van de klachten en de kwaal die daarbij mogelijk een rol speelt. Bij iedere longfunctietest ademt u via een mondstuk aan het longfunctie apparaat, waarbij de neus met een klem wordt dichtgehouden, om te voorkomen dat u door uw neus ademt. Het onderzoek duurt 30 minuten tot 1 uur.

De voorbereiding
U hoeft niet nuchter te zijn.
Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek begint, komt u daarom op tijd. Voor het goed slagen van de test dient u soms te stoppen met het innemen van bepaalde medicijnen. Uw behandelend arts of de longfunctie-assistent(e) zal u vertellen om welke medicijnen het gaat.

Het onderzoek
Longfunctieonderzoek is niet pijnlijk en wordt meestal niet als belastend of onprettig ervaren. De longverpleegkundige begeleid u stap voor stap in het proces. Tijdens de test moet u diverse ademhalingsoefeningen doen waardoor er gemeten kan worden hoeveel liter lucht u in in- en uitademt en met hoeveel kracht dit gebeurd. Uw longverpleegkundige zal u tijdens het onderzoek dan ook veelvuldig aanmoedigen om hard uit te blazen.

 

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.