Lees voor
Vrijwilliger Vrijwilligers nieuws
Vrijwilliger Vrijwilligers nieuws | 7 apr 2023

Kijk mee met onze vrijwilligers: het voorlichtingsteam!

Geïnspireerd? Wordt dan ook lid van ons voorlichtingsteam! In deze video volgen we Erik en Frank tijdens hun werkzaamheden als vrijwilliger bij astmaVereniging Nederland en...

In deze video volgen we Erik en Frank tijdens hun werkzaamheden als vrijwilliger bij astmaVereniging Nederland en Davos (VND). Erik en Frank maken onderdeel uit van ons voorlichtingsteam. In de video vetellen ze over hun werk op de LONG-dag voor longverpleegkundigen, die in juni 2022 plaatsvond. 

De VND kan niet zonder vrijwilligers. Op allerlei vlakken is een groot aantal enthousiaste vrijwilligers actief om onze vereniging verder te helpen. De vrijwilligers zijn onderverdeeld in werkgroepen. Eén daarvan is het voorlichtingsteam. Dit team geeft live en digitaal voorlichting over leven met (ernstig) astma en over de activiteiten van de VND. Dit kan zijn aan longverpleegkundigen, longartsen en andere zorgprofessionals, maar ook bijvoorbeeld aan artsen en verpleegkundigen in opleiding, farmaceuten etc. De leden van het voorlichtingsteam zijn niet alleen vertegenwoordigers van onze vereniging, maar zijn ook ervaringsdeskundige. Daardoor kunnen ze goed verwoorden wat de impact van (ernstig) astma op het dagelijks leven is. Dit zorgt ervoor dat de gesprekken, met onder andere zorgprofessionals, een extra dimensie krijgen. Het gaat niet langer alleen om het medische aspect, maar ook om de mens achter de ziekte. Voorlichting kan dus gaan over het leven met (ernstig) astma, maar uiteraard ook over behandelmethoden, hulpmiddelen zoals het persoonlijk Astma Actieplan en over projecten van de VND, waaronder onze informatiekaarten, maandelijkse nieuwsbrief, ons magazine Reactie!, de animatiefilms en de webinars.

 

Vrijwilligers Frank en Erik op de LONG-dag voor longverpleegkundigen 

Vrijwilligers Frank en Erik waren op 17 juni 2022 aanwezig op de LONG-dag voor longverpleegkundigen. Op deze dag waren ongeveer 100 longverpleegkundigen aanwezig. Zij konden workshops volgen en informatiestands bezoeken. Volgens Erik was het een zeer geslaagde dag vol waardevolle gesprekken met veel, heel veel longverpleegkundigen. Frank en Erik merkten dat de longverpleegkundigen gericht naar de stand van de VND kwamen. Uitleggen waar de VND voor staat is op deze dag niet meer nodig en dat is zeer positief volgens Frank en Erik. De longverpleegkundigen weten ons inmiddels te vinden, aldus Erik. Dit komt volgens hem omdat de VND ieder jaar tijdens de LONG-dag wel iets nieuws heeft, zoals de Factsheet, de Astma Test, een nieuw webinar en dit jaar het Astma Actieplan (AAP). Veel gesprekken gingen dan ook over het AAP. Vragen als ‘Hoe werkt het?’ en ‘Waar is het te downloaden/bestellen?’ werden regelmatig gesteld aan Erik en Frank. Naast dat de longverpleegkundigen bij de stand langskwamen voor informatie, werden ook door hen de gesprekken met ervaringsdeskundigen Erik en Frank zeer gewaardeerd.

Lid worden van het voorlichtingsteam 

Zoals je hebt kunnen lezen, doen de leden van ons voorlichtingsteam zeer belangrijk werk. Dankzij hen is de VND bekend bij een groot scala aan zorgprofessionals. En niet alleen de VND, maar ook alle bronnen en hulpmiddelen die de VND ontwikkeld heeft ten bate van de mensen met (ernstig) astma. Op die manier dragen we bij aan het verbeteren van de zorg, de informatievoorziening en de kwaliteit van leven voor deze groep mensen. Maar… het voorlichtingsteam kan niet zonder vrijwilligers. En daarom zoeken we jou!

Het voorlichtingsteam komt gemiddeld een 10 keer per jaar in actie. De locaties, waar de voorlichtingen gehouden worden, liggen in de regio Utrecht, Ede en omgeving en soms in Noord-Holland. Aanwezigheid is meestal van 8.00 – 15.30 uur. We realiseren ons dat dit lange dagen zijn. Gelukkig horen we iedere keer opnieuw van de mensen uit het voorlichtingsteam dat ze moe maar vol met nieuwe inzichten en energie weer naar huis gaan. Met zijn tweeën zorg je ervoor dat de materialen op ons kantoor in Reeuwijk worden opgehaald en beman je de stand. Achteraf zorgen jij en je teamgenoot ervoor dat de materialen weer terug naar ons kantoor worden gebracht.

Ben jij… 

… Goed op de hoogte van waar de VND voor staat en wat de VND doet?

… Breng je graag je eigen (ervarings-)deskundigheid op het gebied van (ernstig) astma in?

…wil jij net als Frank en Erik bijdragen aan meer bekendheid voor (ernstig) astma & de VND?

… En zou je 3 tot 4 x per jaar voorlichting willen geven?

Dan zoeken wij jou! Stuur snel een mail naar info@nederland-davos.nl, zodat we kennis met je kunnen maken.

Hoewel veel voorlichtingslocaties goed via openbaar vervoer te bereiken zijn, is het handig als je een auto tot je beschikking hebt i.v.m. het meenemen van de voorlichtingsmaterialen.

Word je vrijwilliger van het voorlichtingsteam, dan kun je (indien gewenst) een cursus presenteren volgen. En natuurlijk word je eerst gekoppeld aan doorgewinterde voorlichters zoals Frank of Erik.

Meer weten over onze vrijwilligerswerkgroepen en deze en andere vacatures? Kijk dan op onze vernieuwde vrijwilligerspagina: https://nederland-davos.nl/vrijwilligers/

 

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.