Lees voor
Algemeen | 22 okt 2020

Mondkapjes in publieke ruimtes

Op 13 oktober is door de regering aangekondigd dat het dragen van mondkapjes in publieke binnenruimtes verplicht gaat worden. Voor dit zover is, moet er...
nieuwsfoto

Op 13 oktober is door de regering aangekondigd dat het dragen van mondkapjes in publieke binnenruimtes verplicht gaat worden. Voor dit zover is, moet er juridisch nog veel geregeld worden. Meer informatie over deze verplichting volgt daarom binnenkort. In de tussentijd geldt al het dringende advies voor alle mensen van 13 jaar en ouder om een niet-medisch mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes. Denk aan supermarkten, winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, dierentuinen, attractieparken, parkeergarages, benzinestations en dergelijke. Wat betekent dit voor mensen met een longziekte? Daar krijgen we veel vragen over. Hieronder de antwoorden op veelgestelde vragen.

Ga naar de pagina mondkapjes en reizen voor vragen over het gebruik van mondkapjes in het OV.

We volgen de ontwikkelingen rond het coronavirus op de voet. Zodra er aanleiding toe is zorgen we voor een update van dit artikel. Laatste update: 14-10-2020; 09:00u

Wat als ik geen mondkapje kan dragen, omdat ik er benauwd van word door mijn longziekte. Moet ik dan toch een mondkapje dragen in publieke binnenruimtes?
Het dragen van een mondkapje in publieke binnenruimtes is een dringend advies (en binnenkort een verplichting). Dit geldt ook voor mensen met een chronische ziekte, waaronder mensen met een longziekte.

Sommige mensen met een (zichtbare of onzichtbare) chronische ziekte krijgen een sterk benauwd gevoel door het dragen van een mondkapje. De rijksoverheid stelt dat in deze gevallen het dragen van een mondkapje niet hoeft.

Moet ik met een schriftelijk bewijs aantonen dat ik niet in staat ben een mondkapje te dragen in verband met mijn chronische longziekte?
Nee, dat is niet nodig. Mocht je gevraagd worden een mondkapje te dragen dan is een mondelinge toelichting voldoende. Je kunt er voor kiezen om een kaartje met een toelichting mee te nemen. Voorbeelden daarvan komen binnenkort beschikbaar op de website van de Rijksoverheid. Wij zullen deze hier dan ook delen. Lees meer over het vragen van begrip op onze website.

Winkeliers kunnen op basis van dit dringende advies (binnenkort verplichting) hun eigen huisregels opstellen en dit handhaven. Zij worden geacht soepel om te gaan met uitzonderingssituaties.

Kan ik ook een spatmasker of plastic mondschild gebruiken in plaats van een mondkapje?
Een spatmasker is een mogelijk alternatief. Het advies is echter een mondkapje te gebruiken. Spatmaskers sluiten namelijk onvoldoende af, waardoor deze minder helpen als virusdeeltjes vanuit verschillende richtingen komen. Hierdoor hebben spatschermen een andere functie en een andere werking.

Moet ik een mondkapje dragen als ik naar de kapper of schoonheidsspecialist ga?
Voor contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging, zoals een kapper en schoonheidsspecialist, wordt een mondkapje dringend geadviseerd (en binnenkort verplicht). Voor zowel de kapper als de klant. Bovendien kan een kapper ook zelf nog huisregels opstellen waarin het dragen van een mondkapje verplicht kan zijn.

Moet ik een mondkapje dragen als ik naar de fysiotherapeut ga?
De beroepsvereniging heeft fysiotherapeuten geadviseerd om patiënten te vragen een mondkapje te dragen. De fysiotherapeut kan je dus vragen dit te doen. Overleg met jouw fysiotherapeut hierover.

Moet ik een mondkapje op als ik naar de (huis)arts ga?
De beroepsvereniging heeft huisartsen geadviseerd om patiënten te vragen een mondkapje te dragen. De huisarts kan je dus vragen dit te doen. Overleg met jouw huisarts hierover.

Deze richtlijn geldt ook voor bezoek aan het ziekenhuis. Kijk hiervoor op de website van jouw ziekenhuis.

Welke tips kunnen jullie mij geven om de benauwdheid door het dragen van een mondkapje zoveel mogelijk te verminderen?
• Zorg voor een mondkapje van dichtgewoven maar dunne stof of van ander niet te dik materiaal.

• Oefen thuis met het dragen van het mondkapje. Begin met het opzetten van een mondkapje als je rustig zit. Adem rustig in en uit. Daarna begin je eens met een stukje lopen in huis, let erop dat je je tempo heel laag houdt. Probeer daarna een half uurtje je mondkapje op te houden terwijl je een boek leest.

• Zorg dat je niet gehaast bent als je op reis of naar een publieke binnenruimte gaat. Neem de tijd. Bijvoorbeeld als je met het OV reist, zorg dat je ruim van te voren bij het station of bij de bushalte bent. Zodat je op adem kunt komen en niet meer benauwd bent voordat je je mondkapje opzet.

• Heb je van je arts ‘rescue medicatie’ gekregen (een kortwerkende luchtwegverwijder zoals salbutamol, terbutaline, ipratropium), dan kun je – eventueel in overleg met je arts – voordat je het mondkapje gebruikt een extra puf nemen.

• Ga op rustige momenten naar de supermarkt. Supermarkten zijn verplicht om specifieke openingstijden (twee uur per week) in te stellen voor kwetsbare mensen.

Zijn niet-medische mondkapjes gevaarlijk (zuurstoftekort en overschot aan CO2)?
Als je mondkapjes op de juiste manier en volgens voorschriften gebruikt zijn deze niet gevaarlijk. De mondkapjes sluiten onvoldoende af om gezondheidsproblemen te veroorzaken. Het dragen van mondkapjes kan oncomfortabel zijn en vervelende warme lucht rond het gezicht geven, en kan vooral voor mensen met een longziekte een gevoel van benauwdheid geven. Maar het dragen leidt niet tot een zuurstoftekort of CO-2 vergiftiging. De maskers zijn namelijk luchtdoorlatend, ze sluiten niet volledig af, zoals bijvoorbeeld een plastic zakje. Een papieren wegwerpmasker of herbruikbaar masker van dichtgewoven maar dunne textiel laten zuurstof- en CO2 moleculen gewoon door.

Beschermt het niet-medische mondkapje mij tegen besmetting?
Niet-medische mondkapjes kunnen een functie hebben op drukke plaatsen waar de 1,5 meter afstand niet altijd in acht kan worden genomen. Als iedereen een mondkapje draagt, kunnen niet-medische mondkapjes een beperkte bijdrage leveren aan het beperken van de verspreiding. Het beschermt vooral de ander. De beste bescherming blijft nog steeds het vermijden van situaties waarin je besmet kunt worden. Daarom is het advies aan kwetsbare mensen om mensenmassa’s zoveel mogelijk te vermijden.

Meer informatie over gebruik van mondkapjes in het dagelijks leven:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/mondkapjes
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/mondkapjes/mensen-met-een-beperking-of-chronische-ziekte

Bron: Longfonds

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.