Nieuws

Algemeen | 1 nov 2018

Negen op de tien kinderen ademen dagelijks giftige lucht in

Amsterdam, Elke dag ademt ongeveer 93% van de kinderen in de wereld onder de leeftijd van 15 jaar (1,8 miljard kinderen) lucht in die zo vervuild is dat deze hun gezondheid en ontwikkeling ernstig in gevaar brengt. Dit heeft de WHO maandag bekendgemaakt.
Naar schatting 600.000 kinderen overleden
Tragisch genoeg sterven velen: WHO schat dat in 2016 600.000 kinderen zijn overleden aan acute infecties van de lagere luchtwegen veroorzaakt door vervuilde lucht. Een nieuw WHO-rapport over luchtverontreiniging en de gezondheid van kinderen: het voorschrift schone lucht onderzoekt de zware tol van zowel omgevingslucht (buiten) als huishoudelijke luchtvervuiling voor de gezondheid van de kinderen in de wereld, met name in landen met een laag en middelhoog inkomen. Het rapport wordt gelanceerd aan de vooravond van WHO’s allereerste wereldwijde conferentie over luchtverontreiniging en gezondheid.

Zwanger
Het onthult dat wanneer zwangere vrouwen worden blootgesteld aan vervuilde lucht, ze eerder zullen bevallen en kleine kinderen met een laag geboortegewicht hebben. Luchtvervuiling heeft ook invloed op de neurologische ontwikkeling en het cognitieve vermogen en kan astma en kinderkanker veroorzaken. Kinderen die zijn blootgesteld aan hoge niveaus van luchtvervuiling lopen mogelijk een groter risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten later in hun leven.

Snellere ademhaling, meer gif naar binnen
‘Vervuilde lucht vergiftigt miljoenen kinderen en verpest hun leven’, zegt dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. ‘Dit is niet te verontschuldigen. Elk kind zou schone lucht moeten kunnen ademen, zodat het kan groeien en zijn volledige potentieel kan benutten. ‘ Een reden waarom kinderen bijzonder kwetsbaar zijn voor de gevolgen van luchtverontreiniging, is dat ze sneller ademen dan volwassenen en dus meer verontreinigende stoffen opnemen. Ze wonen ook dichter bij de grond, waar sommige verontreinigende stoffen hun piekconcentraties bereiken – in een tijd dat hun hersenen en lichamen zich nog steeds ontwikkelen.

Hersenen
Pasgeborenen en jonge kinderen zijn ook gevoeliger voor huishoudelijke luchtvervuiling in woningen die regelmatig gebruikmaken van vervuilende brandstoffen en technologieën voor koken, verwarming en verlichting. ‘Luchtvervuiling belemmert de hersenen van onze kinderen en beïnvloedt hun gezondheid op meer manieren dan we vermoedden. Maar er zijn veel ongecompliceerde manieren om de uitstoot van gevaarlijke verontreinigende stoffen te verminderen, ‘zegt Dr Maria Neira, directeur van het ministerie van volksgezondheid, milieu en sociale determinanten van gezondheid bij de WHO.

Koken
‘De WHO ondersteunt de implementatie van beleidsmaatregelen op het gebied van gezondheid, zoals het versnellen van de overgang naar schone kook- en verwarmingsbrandstoffen en -technologieën, het bevorderen van het gebruik van schoner vervoer, energiezuinige woningen en stadsplanning. We bereiden ons voor op lage-emissie-energieopwekking, schonere, veiligere industriële technologieën en beter gemeentelijk afvalbeheer, ‘voegde ze eraan toe.

 

Bron: Blikopnieuws.nl

Algemeen | 25 jun 2019

Gezichten achter ernstig astma

De Vereniging Nederland Davos is de patiëntenvereniging die de belangen behartigt van álle mensen met (ernstig) astma!

Zestien mensen met ernstig astma geven in dit boek een kijkje in hun leven.

Algemeen | 24 jun 2019

Hoe herken je IPF, een ernstige maar nog onbekende longaandoening?

Stel dat u iemand tegenkomt die hoest en die snel buiten adem is. Denkt u dan al snel, zoals velen aan astma? Zou inderdaad kunnen. Maar er bestaan ook andere ernstige aandoeningen die deze symptomen kunnen veroorzaken … Een voorbeeld daarvan is de longziekte IPF, wat staat voor idiopathische pulmonale fibrose (IPF). IPF is veel minder bekend dan aandoeningen zoals astma, COPD (een longziekte waarbij longen zijn beschadigd) en longkanker. Maar helaas kan IPF net zo naar en zelfs dodelijk zijn. Dit artikel kijkt naar enkele belangrijke kenmerken van deze nog relatief onbekende aandoening.

Algemeen | 22 jun 2019

Een dag ernstig astma

Algemeen |

Weet u hoe actief uw Vereniging is.

De Vereniging Nederland-Davos behartigt de belangen van álle mensen met (ernstig) astma! Niet alleen de belangen van degene die worden opgenomen in het NAD maar ook de belangen van degene die in Nederland worden behandeld.

Algemeen | 21 jun 2019

Online informatie over geneesmiddelen kan beter

Burgers die op websites zoeken naar medicijninformatie willen meer gelaagdheid, meer visuele elementen en rustig kleurgebruik. Ook adviseren zij moeilijke woorden te vermijden. Online informatie over medicatie kan beter aansluiten op behoeften van burgers, zegt het Nederlandse Nivel.
Algemeen | 19 jun 2019

Wie moet zich laten vaccineren tegen griep tijdens winterseizoen 2019-2020?

De Hoge Gezondheidsraad heeft besloten om zich te houden aan zijn voorgaande aanbevelingen inzake de doelgroepen voor vaccinatie tegen seizoensgriep tijdens het winterseizoen 2019-2020.

Ontvang de nieuwsbrief