Nieuws

Algemeen | 31 jan 2019

Nieuwe behandeling voor hartritmestoornissen beschikbaar

Als eerste in Nederland hebben cardiologen en hartchirurgen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum een nieuwe techniek toegepast bij een patiënt met hartritmestoornissen. De nieuwe techniek is voor patiënten minder pijnlijk. Bovendien herstellen patiënten sneller en hoeven zij na de behandeling minder medicijnen te slikken. Het gaat om de Convergent-procedure. De nieuwe procedure is bedoeld voor patiënten met een complexe vorm van boezemfibrilleren.

De Convergent-procedure bestaat uit twee stappen, die door twee verschillende specialisten in een tijdsperiode van enkele weken na elkaar worden uitgevoerd.

Stap 1: kijkoperatie door hartchirurg De eerste stap is een kijkoperatie door de hartchirurg. Tijdens die operatie schakelt de hartchirurg de elektrische prikkels die de hartritmestoornissen veroorzaken aan de buitenkant van het hart uit. “Dat gebeurt met verhitting op plaatsen buiten het hart waar de prikkels ontstaan. Door deze te onderbreken, roep je de prikkels als het ware een halt toe”, verduidelijkt hartchirurg Niels Verberkmoes. Die operatie wordt via een zeer klein sneetje – 2 tot 3 centimeter – onder het borstbeen uitgevoerd. Daardoor ervaart de patiënt minder pijn. De hele operatie duurt gemiddeld één tot anderhalf uur en is daarmee veel korter dan de huidige behandeling. Een patiënt verblijft na deze operatie dan ook minder lang in het ziekenhuis.

Stap 2: Katheterbehandeling door cardioloog Na de operatieve ingreep door de hartchirurg komt de patiënt enkele weken later bij de cardioloog om op eenzelfde manier het hart aan de binnenkant te behandelen. Door middel van een katheter die via de lies in het hart wordt ingebracht, wordt weefsel aan de binnenkant van het hart gebrand of bevroren, zodat er ook van binnenuit geen elektrische prikkels meer zijn die een hartritmestoornis veroorzaken. Na deze ingreep ervaart gemiddeld 85 procent van de patiënten geen hartritmestoornissen meer. Voordeel is ook dat patiënten na deze behandeling minder medicijnen hoeven te slikken.

110.000 nieuwe patiënten per jaar
Jaarlijks melden zo’n 110.000 nieuwe patiënten zich met hartritmestoornissen bij de huisarts (bron: NIVEL). Boezemfibrilleren treft vooral ouderen en vaker mannen dan vrouwen. Klachten die veel voorkomen bij een hartritmestoornis zijn hartkloppingen, hartoverslagen, een pijnlijk of drukkend gevoel op de borst, zweten, misselijkheid, een licht gevoel in het hoofd, of een onprettig, angstig of benauwend gevoel. De hartkloppingen kunnen in aanvallen komen, afgewisseld met een normaal hartritme. Bij een aanval verandert het hartritme plotseling en wordt dan even plotseling weer normaal.

 

Bron: Blikopnieuws

Algemeen | 15 nov 2019

Wat moet je doen als je verkouden bent?

De winter komt eraan. En dat betekent: snotteren en verstopte neuzen. Wat te doen bij verkoudheid? Huisarts Edwin de Vaal geeft antwoord.

Algemeen | 13 nov 2019

‘Wees je bewust van de gezondheidsgevolgen van houtrook’

De overheid geeft vanaf 1 november een zogenoemd ‘stookalert’ af zodra het wegens weersomstandigheden en luchtkwaliteit ongezond is om de kachel aan te steken. Het Longfonds ziet dit als een begin van bewustwording. “Mensen moeten zich bewust zijn dat hout stoken tot gezondheidsproblemen kan leiden. Niet alleen voor mensen met een longziekte, maar voor iedereen. Oók voor de houtstoker zelf”, zegt directeur Michael Rutgers. Vijf vragen over houtrook.

Algemeen | 10 nov 2019

Hoe weet je of je allergisch bent voor huisstofmijt?

Huisstofmijten zijn de belangrijkste verwekkers van allergische reacties veroorzaakt door dieren in onze woning. Naar schatting is zowat 10 % van de bevolking allergisch voor huisstofmijt.

Algemeen | 8 nov 2019

Nivel: E-health is onmisbaar onderdeel van gezondheidszorg geworden

Utrecht, Zorgverleners zijn overwegend enthousiast over e-health. Toch is het aanbod in e-health groter dan het gebruik ervan. E-health kan leiden tot een afname van de werkdruk als de randvoorwaarden goed zijn. De tijd is rijp om samen handen en voeten te geven aan een betere inbedding van e-health in de zorg

Algemeen | 6 nov 2019

Bruins wil dat groothandels medicijnvoorraad voor vijf maanden aanhouden

Groothandels en firma’s moeten volgens minister Bruno Bruins (Medische Zorg) voortaan zoveel medicijnen op voorraad hebben dat ze vijf maanden aan de vraag kunnen voldoen. Bruins gaat de komende tijd afspraken maken om de medicijntekorten snel weg te werken.

Algemeen | 2 nov 2019

Rookstop: hoe vermijd je gewichtstoename?

Stoppen met roken verbetert de gezondheid in belangrijke mate, maar gaat in 70 tot 80% van de gevallen gepaard met een toename van het gewicht. De vrees om aan te komen weerhoudt mensen er niet alleen van om te stoppen met roken, het is ook een oorzaak van terugval.

Ontvang de nieuwsbrief