Astma uit zich bij iedereen anders. Er zijn verschillende manieren waarop astma kan worden onderverdeeld in verschillende soorten. Die onderverdeling is belangrijk, omdat de behandeling verschilt per soort astma.
Er is niet één soort astma. Deze ziekte doet zich in veel verschillende vormen voor. Zo heb je topsporters met astma die wereldtitels halen. In groot contrast staan daar tegenover de mensen die arbeidsongeschikt zijn door hun astma. Zij leven dagelijks met de grote gevolgen van hun vorm van astma. Een blokje om is voor hen al ver.
Welke klachten iemand met astma heeft, verschilt ook per persoon. Waar bij de één de astma duidelijk te herkennen is aan een piepende ademhaling, hoor je de ander nooit piepen. En waar de één altijd hoest, hoest de ander zelden. Niet alleen klachten verschillen, maar ook de reactie op prikkels is bij iedereen verschillend. Al deze verschillen binnen dezelfde ziekte, zorgen ervoor dat aan de juiste behandeling voor astma vaak een lange zoektocht vooraf gaat.
De indeling van astma in soorten is complex en gebeurt aan de hand van verschillende maatstaven (zoals de ernst van de klachten, de rol van allergieën en het fenotype) . Je kunt daardoor ook meerdere soorten astma tegelijk hebben. Verschillende vormen van astma, vragen om verschillende behandeling. Daarom is het belangrijk om te weten welk soort astma je hebt.
Een manier om astma in te delen is de ernst van de astmaklachten en de mate waarin de astmaklachten stabiel zijn. Bij deze indeling horen ongecontroleerd astma (ook wel moeilijk behandelbaar astma genoemd) en ernstig astma. Van alle mensen met astma in Nederland, heeft vijftien tot twintig procent moeilijk behandelbaar astma (dit wordt ook wel ongecontroleerd astma genoemd). Drie tot vier procent van alle mensen met astma in Nederland heeft ernstig astma. Bij hen werken de astmamedicijnen onvoldoende om de klachten onder controle te krijgen.
De basis voor indeling van astma naar fenotype is het soort ontsteking de astmaklachten veroorzaakt en welke type cellen daarin een rol spelen. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen eosinofiel astma en neutrofiel astma.
Naast bovenstaande manieren van indelen van astma, zijn er ook specifieke vormen van astma. Dit zijn bijvoorbeeld allergisch en niet-allergisch astma. Bij deze indeling speelt de aan- of afwezigheid van allergieën bij de persoon met astma een rol. Daarnaast kun je ook inspanningsastma hebben. Bij deze vorm van astma heb je klachten tijdens of vlak na (zware) fysieke inspanning. Ten slotte heb je ook nog beroepsastma en adult-onset astma. Bij beroepsastma worden de klachten veroorzaakt door een bepaald beroep of specifieke werkzaamheden. Adult-onset astma betekent dat de astmaklachten pas op latere leeftijd (na het achttiende levensjaar) zijn ontstaan.
Er is niet één soort astma. Deze ziekte doet zich in veel verschillende vormen voor. Zo heb je topsporters met astma die wereldtitels halen. In groot contrast staan daar tegenover de mensen die arbeidsongeschikt zijn door hun astma. Zij leven dagelijks met de grote gevolgen van hun vorm van astma. Een blokje om is voor hen al ver.
De indeling van astma in soorten is complex en gebeurt aan de hand van verschillende maatstaven (zoals de ernst van de klachten, de rol van allergieën en het fenotype) . Je kunt daardoor ook meerdere soorten astma tegelijk hebben. Verschillende vormen van astma, vragen om verschillende behandelingen. Daarom is het belangrijk om te weten welk soort astma je hebt.
Drie tot vier procent van alle mensen met astma in Nederland heeft ernstig astma. Bij hen werken de astmamedicijnen onvoldoende om de klachten onder controle te krijgen.
Van alle mensen met astma in Nederland, heeft vijftien tot twintig procent moeilijk behandelbaar astma (dit wordt ook wel ongecontroleerd astma genoemd).
Welke klachten iemand met astma heeft, verschilt ook per persoon. Waar bij de één de astma duidelijk te herkennen is aan een piepende ademhaling, hoor je de ander nooit piepen. En waar de één altijd hoest, hoest de ander zelden.
Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.