Studiekeuze na de middelbare school
Gepubliceerd: 19 jul 2023Je zit al een aantal jaar op je middelbare school en hebt bijna je diploma gehaald. Maar… wat ga je daarna doen? Ga je verder studeren en welke richting wil je dan op? Dit zijn veel keuzes om over na te denken. En een studiekeuze wordt niet gemakkelijker om te maken als je een chronische ziekte hebt. Want naast dat je je net als al je leeftijdsgenoten gaat oriënteren op wat voor studierichting nu aansluit bij jouw interesses moet je ook nog rekening houden met wat past bij je lijf. Want niet alle opleidingen zijn het meest handig om te doen als je een chronische ziekte hebt. Zo heb ik zelf ontdekt dat het volgen van een opleiding waarin je veel in aanmerking komt met kinderen niet altijd de beste keuze is doordat kinderen heel veel virussen bij zich dragen. Maar gelukkig zijn er tal van opleidingen en kun je er vast één vinden die helemaal bij jou aansluit. Er zijn online allerlei websites te vinden die je kunnen helpen bij je keuze en vaak word je hier op je middelbare school ook bij geholpen.
Als je hebt bedacht welke opleidingsrichting je aanspreekt begint het oriënteren op een passende school. Want ook dat is een belangrijke factor in het behalen van je opleiding. Net als bij de keuze voor de basisschool en de middelbare school is het belangrijk om op een aantal factoren te letten. Heb je bijvoorbeeld een lift nodig? Is de school stofvrij? Of zijn er andere belangrijke eisen voor jou
Het is ook belangrijk dat je je fijn voelt in het gebouw en bij de sfeer die wordt uitgedragen door de studenten en docenten. Een open dag is de uitgelezen kans om al deze factoren te ontdekken. Je kunt de sfeer proeven in het gebouw en bij de opleidingsrichting die jou aanspreekt. Daarnaast kun je kennismaken met studenten en docenten en alles vragen over de opleiding. Daarnaast is ook de omgeving van de school is belangrijk. Hoever is het reizen naar school vanaf je huidige woonplaats? Is dat dagelijks te doen ook als je een mindere dag hebt of moet je gaan verhuizen en bijvoorbeeld op kamers of op jezelf gaan wonen? Allemaal factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste opleiding en school.
Als je dan de perfecte opleiding en school hebt gevonden is het raadzaam om voordat je met je opleiding begint alvast een gesprek aan te vragen op je nieuwe school. Bij een mbo-opleiding kun je hiervoor vaak terecht bij het steunpunt opleiding en handicap. Als je wilt gaan studeren op het HBO of een universiteit kun je vaak terecht bij de decaan van je opleiding. Je kunt dan tijdig aangeven dat je chronisch ziek bent en welke invloed je denkt dat dit op je opleiding gaat hebben. Samen kunnen jullie kijken of er meteen al aanpassingen moeten worden gedaan aan bijvoorbeeld het lesprogramma of dat je op dit moment nog niks nodig hebt maar dat dit wellicht later aan de orde komt. Juist doordat je dit tijdig aangeeft is er nog de ruimte en de tijd om te kijken wat er mogelijk is. Hopelijk komen jullie samen tot een goed gesprek en heb jij er daarna alle vertrouwen in dat je deze opleiding kunt gaan volgen en gaat afronden met een diploma. Want dat is natuurlijk waar je het voor doet.
Wil je nog graag meer informatie lezen over het maken van een studiekeuze in combinatie met een chronische ziekte kijk dan ook eens op de volgende websites:
- https://ziezon.nl/zorgen-over-zorgen-voor-3/
- https://www.mbostart.nl/studeren-met-een-beperking/
- https://www.studiekeuze123.nl/wat-ga-jij-kiezen/artikel/studeren-met-een-functiebeperking