Update tekort inhalatiemedicijnen
Gepubliceerd: 11 mei 2024Vorige week besteedde ook TV-programma Radar aandacht aan de nijpende medicijntekorten in Nederland. Hoe komt het dat er een medicijntekort is in Nederland? De hele wereld heeft last van het medicijntekort. Maar in Europa is Nederland koploper als het gaat om de tekorten. Meer dan tweeduizend geneesmiddelen zijn hier al lange tijd niet op voorraad, en het einde van het tekort lijkt nog niet in zicht. Ook steeds meer mensen met een longziekte raken door de tekorten in de problemen. In de uitzending was hier aandacht voor en vertelde de moeder van de 6-jarige Pepijn over de grote gevolgen van het salbutamoltekort voor hem. Je kunt deze uitzending hier terugkijken.
Het is goed dat er in media veel aandacht is voor de medicijntekorten. Hierbij is het belangrijk dat er ook aandacht is voor andere tekorten dan het salbutamoltekort. We vernemen dat veel mensen al langere tijd te maken hebben met leveringsproblemen van bijvoorbeeldIpratropium vernevelvloeistof, Combivent en Budesonide.
Als reactie op de uitzending van Radar gaf demissionair Minister voor Medische Zorg Pia Dijkstra de volgende reactie: “Er zijn verschillende acties in werking gezet om de beschikbaarheid van medische producten te waarborgen. Ik ben momenteel nog aan het bekijken hoe ik hier uitvoering aan kan geven. Eind deze maand zal ik een update geven over de stand van zaken, tijdens het Geneesmiddeldebat van 30 mei.” Als hier meer over bekend is gaan we hier aandacht aan besteden.
Ondertussen blijft de Long Alliantie (LAN) namens haar leden -waaronder de VND- in gesprek met alle relevante partijen. Recentelijk heeft de LAN gesproken met de directie Geneesmiddelen en Medische Technologie van VWS, waarbij ze de zorgen hebben geuit en hebben gehoord welke stappen zij ondernemen om de tekorten op de korte termijn aan te pakken. Helaas kunnen de tekorten niet van de ene op de andere dag opgelost kunnen worden. Daarnaast heeft de LAN ook gesprekken gevoerd met fabrikanten, verzekeraars, groothandels, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Met al deze partijen blijven ze intensief in gesprek om zowel korte- als lange termijn oplossingen te vinden.
Een aantal organisatie zoals de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen en de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) zijn de petitie ‘Stop de medicijntekorten’ gestart om urgentie te vragen voor deze tekorten. Je kun deze petitie hier ondertekenen.
Loop je tegen problemen aan bij het verkrijgen van jouw longmedicijnen? Je kun je probleem melden bij het Meldpunt van Longfonds. Hoe meer meldingen er worden ontvangen, hoe beter de belangen van patiënten kunnen worden behartigd.
Meer informatie vind je ook in een eerder bericht op onze website.