Lees voor
Algemeen | 12 apr 2024

Update tekort inhalatiemedicijnen

Zoals in een eerder nieuwsbericht aangegeven is het inhalatiemedicijn salbutamol aerosol* momenteel in Nederland beperkt of niet leverbaar.
nieuwsfoto

Zoals in een eerder nieuwsbericht aangegeven is het inhalatiemedicijn salbutamol aerosol* momenteel in Nederland beperkt of niet leverbaar. De meeste apotheken hebben op dit moment slechts nul tot twee weken voorraad. Het is enorm vervelend dat dit gebeurt en dit zoveel mensen met (ernstig) astma treft. Als je goed ingesteld bent op een bepaalde combinatie medicijnen wil je er natuurlijk vanuit kunnen gaan dat deze medicijnen in een land als Nederland beschikbaar zijn. Medicatie die je nodig hebt om grip op je astma te houden! Helaas is er niet alleen een tekort aan Salbutamol maar is ook andere astmamedicatie vertraagd leverbaar. Alternatieven zijn daardoor soms ook niet beschikbaar.

Wat wordt hieraan gedaan? Vorige week is het tekort aan noodmedicatie voor patiënten met astma en COPD in de Tweede Kamer behandeld. Minister Dijkstra spreekt van een ‘ongelofelijk complex probleem’ en gaf aan dat ze er alles aan doet om dit probleem op te lossen. We zijn blij dat de Kamer aandacht heeft voor deze problematiek en hopen dat deze woorden worden opgevolgd door concrete acties. astmaVereniging Nederland en Davos begrijpt de onrust onder mensen met (ernstig) astma zeer goed. Naast de zorgen over of je medicatie beschikbaar is, kost het mensen met astma/COPD nu ook vaak extra inspanningen en energie om aan de juiste medicatie te komen.

Wat kun je zelf doen?

Alhoewel we niet de oplossing kunnen aanreiken voor het medicijntekort, kunnen we wel een aantal algemene tips geven:

– Bespreek jouw eventuele tekort tijdig met je zorgverlener en bekijk samen of er alternatieve mogelijkheden wat betreft medicijnen zijn.

– Bestel je medicijnen op tijd en zorg ervoor dat je je medicijnen, indien voldoende houdbaar, voor minimaal een maand op voorraad hebt als je er niet buiten kunt of geen vervangend middel kunt gebruiken.

– Gebruik je naast salbutamol ook onderhoudsmedicijnen? Kijk dan, evt. samen met je apotheker of zorgverlener, of je deze goed genoeg gebruikt. Zodat je minder afhankelijk van de ‘noodmedicatie’ salbutamol bent.

En loop je tegen problemen aan bij het verkrijgen van je longmedicijnen? Meld je probleem en vertel je verhaal bij het Meldpunt van Longfonds.

Vragen

Ondertussen is er ook veel aandacht voor dit medicijntekort in de media en komen er vragen hierover binnen. Zie hieronder ons antwoord op twee meest gestelde vragen.

Mag je met een recept voor inhalatiemedicijnen naar het buitenland?

We begrijpen heel goed dat mensen met hun recept voor inhalatiemedicijnen naar het buitenland gaan als deze bij de apotheker in Nederland niet beschikbaar zijn. Ons advies is om dit vooraf goed te bespreken met je arts of apotheker. Je moet er namelijk wel heel zeker van zijn dat je precies hetzelfde middel en dosering (fabrikant, merk, enz.) krijgt. Dus ga je met je recept naar het buitenland, overleg dan altijd met je arts of apotheker. En hou er rekening mee dat de landen om ons heen ook kampen met medicijntekorten. En dat er mogelijk extra kosten aan verbonden zijn. Lees meer over het ophalen van een recept in een land binnen de Europese Unie op de website van de overheid: Medicijnen op recept krijgen binnen de Europese Unie (EU) | Wetten en regelingen | Rijksoverheid.nl.

Is het veilig om medicijnen van anderen te gebruiken?

Ook heel begrijpelijk is, dat mensen met (ernstig) astma alles aangrijpen om hun inhalatiemedicijnen te krijgen als deze niet beschikbaar zijn. Aan het gebruik van medicijnen van anderen, zitten echter wel risico’s. Wij volgen daarin het advies van apothekersorganisatie KNMP: ‘Als een medicijn de apotheek uit is, kan de apotheker de kwaliteit van de medicijnen niet meer garanderen. De apotheker weet namelijk niet hoe iemand de medicijnen thuis bewaart. Hij/zij geeft medicijnen die mensen terugbrengen daarom niet opnieuw mee aan een andere patiënt.’ Daarbij komt dat je er wel heel zeker van moet zijn dat je precies hetzelfde middel en dosering (fabrikant, merk, enz.) krijgt. Ook is het heel belangrijk dat je geen geopende medicatie of medicatie die over de datum is gebruikt. Wees er ook alert op dat deze medicatie niet in je EPD komt te staan en je behandelaar geen inzicht in dit medicatiegebruik heeft.

De VND zal deze problematiek samen met Longfonds, Long Alliantie Nederland (LAN), de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT), en de Apothekersorganisatie KNMP op de voet blijven volgen.

*Dit betreft: salbutamol aerosol, Ventolin aerosol, Airomir aerosol, Redihaler, Ventolin nebules/oplossing/injectie en salbutamol vernevelvloeistof. Naast salbutamol, is ook veel andere inhalatie medicatie, zoals ipratropium aerosol, niet of beperkt leverbaar.

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.