Algemeen

Vapen, het lijkt wel een epidemie! Steeds meer jongeren vapen.

Gepubliceerd: 26 sep 2024
nieuwsfoto

Uit onderzoek blijkt dat al een op de 5 jongeren (12-25 jaar) heeft gevaped het afgelopen jaar en 10% deed dat de afgelopen maand. Uit de monitor van klas 2 en 4 van de middelbare school zien we dat wekelijks vapen van 2019 tot 2023 is verviervoudigd naar van 2% naar 9 % nu. Onder kinderen in groep 7 en 8 heeft ruim 8% al een vape gebruikt: het gebeurt dus steeds meer en steeds jonger. Waarom vapen jongeren? Want vapen levert heel veel risico op: nicotine in de vapes is zeer verslavend, en al helemaal voor jongeren. Nicotine verstoort de ontwikkeling van de hersenen met onder andere concentratiestoornissen tot gevolg en dat is onherstelbaar. Vapen vergroot mentale problemen. En jongeren die vapen gaat 3 keer zo snel roken. Van de jongeren die vapen rookt 2/3 al, die staan dus bloot aan de gevolgen van allebei, wat nog erger is.

Jongeren vapen omdat hun brein nog volop in ontwikkeling is. Hun impulsieve, onbewuste en snelle ‘dierlijke’ brein is verder dan het bewuste en langzame menselijke brein, waardoor ze de gevolgen van hun daden nog niet overzien: ze gaan echt voor de kick. En wie daar maar al te graag gebruik van maakt is de tabaksindustrie: zij weet als geen ander dat jongeren gemakkelijk verslaafd raken en als ze eenmaal verslaafd zijn dat lang blijven. Ogenschijnlijk ontwikkelde de tabaksindustrie de e-sigaret of de vape (zoals ze het liever noemen, dat is cooler en onschuldiger) om de verstokte roker over te laten stappen op een ‘minder schadelijk’ alternatief. In werkelijkheid maakten ze de vape aantrekkelijk met kleurtjes en smaakjes en prezen ze hem via influencers aan op social media. Ouders hebben geen idee wat hun kinderen daar aangeboden krijgen. En als jongeren anderen vapes zien gebruiken is de drempel laag om het zelf ook te doen. En voor jongeren is het simpel om goedkoop aan vapes te komen: via diezelfde social media, online of via kleine dealers. En jongeren kunnen al na enkele dagen tot weken verslaafd raken aan de nicotine.

Voor veel ouders is dan ook echt moeilijk hoe je om moet gaan met een kind dat is gaan vapen. Het belangrijkste is naast je kind te blijven staan en niet boos te worden. Boosheid past richting de tabaksindustrie die je tiener op allerlei mogelijke manieren verleidt.

Wat kan je wel doen? Het zojuist verschenen boek ‘stoppen met vapen, zo help je je kind’ geschreven door Noor Rikkers, kinderlongarts en Sylvia Heddema, stoppen-met-rokencoach geeft antwoord op die vraag. Het boek zit vol informatie over vapes zodat je alle kennis in huis hebt en je weet waar je het over hebt als je het gesprek met je kind aangaat. Het boek geeft veel tips hoe dat gesprek te voeren (stel vooral ‘wat ‘en ‘hoe’ vragen, gebruik de ik-boodschap en ben oprecht nieuwsgierig naar wat je kind weet en vindt). Hoe maak je vervolgens afspraken in huis? En wat kan je doen als je tiener echt verslaafd is en wil stoppen. Een uitgebreid stopplan geeft richting aan die vraag met tips voor een vapedagboek, voor-en nadelen-van-vapenlijst, tips voor beloningen en extra ondersteuning en wat te doen als het toch misgaat.

Wat ouders vooral niet moeten doen is hun eigen rol onderschatten: wat jij vindt is voor je kind belangrijker dan je denkt.

Het boek is onder andere te koop via bol.com

Hier te koop

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.