Nieuws

Algemeen | 13 jun 2018

Wat is pollen-voedselallergiesyndroom (PFAS)?

Wat is pollen-voedselallergiesyndroom (PFAS?)
PFAS is een oraal allergiesyndroom; een allergische reactie die vaak optreedt na inname van bepaald voedsel bij personen die gesensibiliseerd zijn voor pollen. 1

Circa 20-70% van de patiënten die gesensibiliseerd is voor pollenallergenen heeft last van PFAS-symptomen na het eten van rauw fruit, rauwe groenten, noten of bepaalde kruiden. In een Brits cohortonderzoek werd bij 66% van de personen die gesensibiliseerd is voor berk PFAS vastgesteld tijdens een orale voedselprovocatie. Pollen zijn een veel voorkomende oorzaak van astma en rinitis. 2

PFAS onderscheidt zich van primaire voedselallergieën en wordt veroorzaakt door een kruisreactie tussen allergenen in pollen en allergenen in vers fruit en verse groenten. Patiënten hebben vaak last van jeuk of tintelingen in de lippen of mond, een brandend gevoel en zwellingen in de mond, of benauwdheid na inname van vers fruit of verse groenten.

De symptomen van PFAS treden binnen enkele minuten op en kunnen uren aanhouden na het eten van het voedsel in rauwe vorm. In de meeste gevallen worden de verantwoordelijke allergenen snel gedenatureerd door verhitting en spijsvertering (er zijn patiënten die reageren op gekookt voedsel) en ongeveer 2-10% van de patiënten kan nog steeds systemische reacties vertonen. 1,3

Hoe identificeert u deze patiënten?
Er zijn weinig richtlijnen voor de identificatie en behandeling van PFAS. De Amerikaanse voedselallergierichtlijnen adviseren dat artsen rekening moeten houden met de diagnose van PFAS en specifiek IgE-tests moeten uitvoeren voor pollen bij patiënten die last hebben van orofaryngeale symptomen na inname van voedselallergenen die een kruisreactie vertonen met pollenallergenen. 4

Welke voedselallergenen kunnen PFAS veroorzaken?
Gemiddeld hebben patiënten met PFAS vier voedingsmiddelen die leiden tot PFAS-symptomen. In Nederland zijn de meest voorkomende voedselallergenen die PFAS veroorzaken vers fruit (vnl. appel, peer, perzik en kiwi), boomnoten en pinda. 2

Kruisreacties berkenpollen met voedsel 3

Amandel, appel, abrikoos, wortel, selderie, kers, kastanje, cichorei, dadel, venkel, vijg, druif, hazelnoot, nangka (jackfruit), kiwi, meloen, sinaasappel/nectarine, peterselie, pastinaak, perzik, pinda, pistache, peer, pruim, aardappel, spinazie, walnoot, watermeloen

Kruisreacties graspollen met voedsel 3

Appel, wortel, selderie, kamille, kastanje, krent, dadel, aubergine, vijg, druif, kiwi, meloen, paddenstoel, sinaasappel, nectarine, perzik, pistache, tomaat, watermeloen

Kruisreacties bijvoetpollen met voedsel 3

Anijszaad, appel, avocado, karwijzaad, wortel, selderie, kamille, koriander, venkel, mango, mosterd, peterselie, perzik, paprika, zonnebloem, watermeloen

Hoe te testen?
Specifiek IgE onderzoek (ook bekend als Phadiatop en daarvoor als RAST) verschilt niet, wat betreft venapunctie, van de meeste andere bloedonderzoeken. Een kwantitatieve IgE-test levert uitstekende klinische prestaties (sensitiviteit 84-95% en specificiteit 85-94%, afhankelijk van het allergeen). De test kan worden uitgevoerd door uw lokale laboratorium. Een bloedmonster van 1 ml in een serumbuisje is voldoende om op maximaal 10 allergenen te testen en een uitslag van ≥0,1 kUA/l duidt op gevoeligheid.

Wat wordt geadviseerd voor de behandeling van patiënten met PFAS?
De Amerikaanse voedselallergierichtlijnen adviseren PFAS te behandelen door rauw fruit, rauwe groenten of beide (afhankelijk van de ernst van de symptomen van de patiënt) te vermijden in het dieet: patiënten met OAS hebben er baat bij rauw fruit en rauwe groenten te koken om eiwitten te denatureren voor inname.

Echter, indien de symptomen ernstiger zijn, verergeren of verband houden met systemische symptomen, dan wordt aanbevolen het veroorzakende voedsel volledig uit het dieet te schrappen. De NICE-richtlijnen bij voedselallergie adviseren deze patiënten te verwijzen. 4,5

 

Bron; www.mednet.nl

Algemeen | 23 jul 2019

Nivel: Info over ziekte en behandeling steeds belangrijker voor patiënt

Utrecht, Transparantie in de zorg richt zich steeds meer op informatie over aandoeningen en behandelingen. Hiermee geeft het invulling aan een behoefte bij zowel de patiënt als de zorgprofessional, zo blijkt donderdag uit Nivel-onderzoek.

Algemeen | 20 jul 2019

Hoelang kun je water bewaren?

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: hoelang kun je water bewaren?

Algemeen | 17 jul 2019

Deze medicijnen moet je beslist meenemen als je op vakantie gaat

Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: Welke zelfzorgmedicijnen mogen er niet missen in je reisapotheek?

Algemeen | 15 jul 2019

Gezichten achter ernstig astma

De Vereniging Nederland Davos is de patiëntenvereniging die de belangen behartigt van álle mensen met (ernstig) astma!

Zestien mensen met ernstig astma geven in dit boek een kijkje in hun leven.

Algemeen | 13 jul 2019

Zeven praktische zaken om op te letten als je ziek wordt op vakantie

De ANWB Alarmcentrale ontving vorig jaar honderdduizenden telefoontjes van zieke of gewonde vakantiegangers in het buitenland. Waar moet je op letten als je op reis in de lappenmand belandt? Zeven tips.

Algemeen | 11 jul 2019

Hoe een slechte ademhaling tal van lichaamsprocessen kan verstoren

We doen het ons hele leven lang, duizenden keren per dag: ademhalen. Maar we doen het niet altijd even goed, zeker niet in stressvolle tijden. Volgens fysioloog dr. Hans Keizer hebben we veel belang bij een goede ademhaling: het brengt ons mentaal en fysiek in balans. Negen vragen over ademhalen.

Ontvang de nieuwsbrief