De vraag was in de zomer van 2018 via een openbare zitting voorgelegd aan de Europese burgers en de lidstaten van de Europese Unie (EU). Een meerderheid (84%) van de Europeanen stemde toen tegen de uurverandering. “De omschakeling tussen de zomertijd en wintertijd zal worden afgeschaft”, zei Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in september van dat jaar en hij voegde eraan toe dat alle Europese landen de zomertijd zouden volgen. In maart 2019 stemden ook de leden van het Europees Parlement voor afschaffing van de uurverandering, en dat vanaf 2019.
Uurverandering: schadelijk of gunstig?
Oorspronkelijk werd de tijdsverandering ingevoerd door bepaalde grootmachten, waaronder de Verenigde Staten, om energie te besparen. Tegenwoordig is dat argument niet meer zo valabel, door de opkomst van energiezuinige kunstverlichting. De tijdsverandering verstoort bovendien ons bioritme en heeft ook een impact op de algemene volksgezondheid. Denk maar aan slaapstoornissen, met name bij kinderen, verkeersongevallen en zelfs het risico op een hartaanval bij het overschakelen naar de zomertijd, volgens een studie van het American College of Cardiology die in 2016 werd gepubliceerd. De tijdsverandering zou volgens tegenstanders dus dodelijk zijn. Ook al is tot op heden “het bewijs voor de algemene gezondheidseffecten (d.w.z. de afweging van de veronderstelde negatieve en positieve effecten) niet overtuigend”, aldus de Europese Commissie.
Bron; Gezondheid.be
Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.