Lees voor
Algemeen | 27 okt 2022

Winteruur: (wanneer) wordt de uur verandering nu afgeschaft?

In de nacht van 29 op 30 oktober schakelen we over op wintertijd. Drie uur ‘s nachts wordt twee uur ’s nachts, we mogen met...
nieuwsfoto

De vraag was in de zomer van 2018 via een openbare zitting voorgelegd aan de Europese burgers en de lidstaten van de Europese Unie (EU). Een meerderheid (84%) van de Europeanen stemde toen tegen de uurverandering. “De omschakeling tussen de zomertijd en wintertijd zal worden afgeschaft”, zei Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in september van dat jaar en hij voegde eraan toe dat alle Europese landen de zomertijd zouden volgen. In maart 2019 stemden ook de leden van het Europees Parlement voor afschaffing van de uurverandering, en dat vanaf 2019.

Uiteindelijk werd besloten dat de lidstaten zelf zouden mogen beslissen of ze permanent de winter- of zomertijd zouden inlassen. Wat op het eerste gezicht eenvoudig lijkt, maar dat is het helemaal niet. Er zijn drie tijdzones in Europa, en om de interne markt niet te verstoren zouden de landen min of meer dezelfde tijd moeten volgen. De afschaffing van de tweejaarlijkse tijdsverandering werd daarom uitgesteld tot 2021. De komst van de coronacrisis heeft er echter voor gezorgd dat de kwestie op de lange baan werd geschoven, omdat onderhandelingen tussen de grote Europese instellingen niet mogelijk waren. De halfjaarlijkse wisseling van het voorzitterschap van de EU-Raad is uiteraard niet bevorderlijk voor de hervatting van het dossier. Tel daar nog eens de Brexit, de oorlog in Oekraïne en de torenhoge energieprijzen waarvoor een oplossing moet worden gezocht, en zo zijn we eind 2022 nog geen stap verder. Vanaf het laatste weekend van oktober volgen we dus weer enkele maanden de wintertijd, tot in maart 2023.

Uurverandering: schadelijk of gunstig?

Oorspronkelijk werd de tijdsverandering ingevoerd door bepaalde grootmachten, waaronder de Verenigde Staten, om energie te besparen. Tegenwoordig is dat argument niet meer zo valabel, door de opkomst van energiezuinige kunstverlichting. De tijdsverandering verstoort bovendien ons bioritme en heeft ook een impact op de algemene volksgezondheid. Denk maar aan slaapstoornissen, met name bij kinderen, verkeersongevallen en zelfs het risico op een hartaanval bij het overschakelen naar de zomertijd, volgens een studie van het American College of Cardiology die in 2016 werd gepubliceerd. De tijdsverandering zou volgens tegenstanders dus dodelijk zijn. Ook al is tot op heden “het bewijs voor de algemene gezondheidseffecten (d.w.z. de afweging van de veronderstelde negatieve en positieve effecten) niet overtuigend”, aldus de Europese Commissie.

Bron; Gezondheid.be

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.