Lees voor
Algemeen | 4 aug 2021

Wist je dat… Je stem en/of keelklachten kunt krijgen?

Wist je dat… Je stem en/of keelklachten kunt krijgen door het gebruik van inhalatie corticosteroïde? Spruw (mondschimmelinfectie) en heesheid zijn het gevolg van lokale bijwerkingen van...
nieuwsfoto

Wist je dat…

Je stem en/of keelklachten kunt krijgen door het gebruik van inhalatie corticosteroïde? Spruw (mondschimmelinfectie) en heesheid zijn het gevolg van lokale bijwerkingen van je inhalatie corticosteroïde. De meeste mensen die astmamedicatie gebruiken ervaren gelukkig geen bijwerkingen. Het risico op bijwerkingen neemt toe naarmate je een hogere dosering gebruikt. Ook neemt het risico op stem- en/of keelklachten toe bij een incorrecte inhalatietechniek.

Tips om keelklachten door inhalatiemedicatie te voorkomen:

Laat minstens één keer per jaar je inhalatietechniek controleren door de arts, apotheker of longverpleegkundige.
Spoel na het inhaleren de mond en keel met water. Spuug dit uit, neem nog een slok water en slik dit door.
Ben je niet in staat om te spoelen? Eet of drink dan iets na het gebruik van je pufje.
Goed tanden poetsen is extra belangrijk bij het gebruik van inhalatiemedicatie. Het voorkomt tandbederf.
Voor sommige mensen werkt het om voor het nemen van de medicatie de mond te spoelen met melk. Melk zorgt voor een slijmlaagje over het slijmvlies waardoor de medicatie daarin terecht komt. Dit kan daarna makkelijk met water weggespoeld worden. Ook wordt er in het ziekenhuis vaak bessensap gegeven om na het inhaleren mee te spoelen. Dit is niet wetenschappelijk bewezen maar kan in de praktijk wel een handig huis-, tuin- en keukenmiddel zijn.  

(Bronnen: Global Initiative For Asthma, thuisarts, inhalatorgebruik.nl, longverpleegkundige)

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.