Astma en pijnbestrijding tijdens de bevalling

Het hebben van (ernstig) astma kan invloed hebben op je keuze voor pijnbestrijding met medicatie tijdens de bevalling.

Misschien sta je volledig achter pijnbestrijding met medicatie tijdens de bevalling, misschien wil je dit liever niet. Wat je wens ook is, het is goed om je voorafgaand aan de bevalling in te lezen over de verschillende mogelijkheden voor pijnbestrijding. Bespreek je vragen met je verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen je adviseren, ook als je astma hebt, over wat in jouw geval de beste keuze is. Praat ook met je astmazorgverlener als je twijfels hebt. Zo ben je voorbereid en kun je een weloverwogen beslissing nemen, mocht de bevalling anders verlopen dan verwacht.

Twijfel je over pijnbestrijding met medicatie tijdens de bevalling? Thuisarts.nl heeft speciaal hiervoor een keuzehulp ontwikkeld die je kan helpen. Je vindt de keuzehulp hier.

Astma en pijnbestrijding met medicatie tijdens de bevalling

Heb je (ernstig) astma, dan kan dit je keuze voor wel of geen pijnbestrijding met medicatie tijdens de bevalling beïnvloeden. Niet iedere soort pijnmedicatie is geschikt als je (ernstig) astma hebt, maar het advies van de gynaecoloog of verloskundige kan hierop worden aangepast naar jouw specifieke situatie. De gynaecoloog of verloskundige kunnen samen met jou en je astmazorgverlener de afweging maken wat voor jou wel en niet geschikt is. Een bevalling kan voor vrouwen met (ernstig) astma zwaarder zijn dan voor vrouwen zonder astma. Het sneller kiezen voor pijnbestrijding kan dan een afweging zijn om niet te veel van je lichaam te vragen tijdens de bevalling.

Andere factoren die kunnen meespelen in je keuze als je astma hebt, zijn eventuele allergieën voor (lokale) medicatie of verdovingsmiddelen en de triggers van jouw astma. Als je (mogelijke) allergieën hebt op dit gebied, bespreek dit dan met je verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen dan met je meedenken en onderzoeken welke opties veilig zijn of welke voorzorgsmaatregelen er nodig zijn bij eventuele pijnbestrijding (ook tijdens een keizersnede). Indien nodig kan een anesthesist hierin meedenken. Als bekend is dat bijvoorbeeld pijn, hevige emoties of stress jouw astma negatief beïnvloeden en/of een longaanval kunnen uitlokken, kan dit een reden zijn om al vroeg in de bevalling te kiezen voor pijnbestrijding met medicatie.

Soorten pijnbestrijding met medicatie

Er zijn vier verschillende soorten pijnbestrijding met medicatie die tijdens de bevalling ingezet kunnen worden: de ruggenprik, een infuus met remifentanil, een injectie met pethidine en lachgas.

Voor elke pijnbehandeling geldt het advies om vooraf te overleggen met je verloskundige of gynaecoloog en eventueel je astmazorgverlener wat in jouw persoonlijke situatie het beste is..

De ruggenprik

Met een ruggenprik (ook wel epiduraal of epidurale pijnbehandeling genoemd) krijg je een pijnstillend middel toegediend via een dun slangetje in je rug. Hierdoor worden de weeën nauwelijks of helemaal niet meer gevoeld. Een ruggenprik kan alleen in het ziekenhuis worden gezet. Van alle beschikbare methoden voor pijnverlichting tijdens de bevalling is een ruggenprik de meest effectieve manier om pijn te verminderen. De ruggenprik kan op (bijna) elk moment in de ontsluitingsfase van de bevalling worden gegeven.

Meer algemene informatie over de ruggenprik tijdens de bevalling kun je vinden op deze pagina van Thuisarts.nl.

De ruggeprik en (ernstig) astma

Als je (ernstig) astma hebt, is de ruggenprik meestal veilig te gebruiken tijdens je bevalling. Als er een keizersnede nodig is, heeft een ruggenprik de voorkeur boven volledige verdoving (narcose). Bespreek met je zorgverlener(s) of dit ook voor jou het geval is. De ruggenprik kan voordelen hebben als je bevalt met astma. Het kan namelijk de ademarbeid (de hoeveelheid energie/spierarbeid die nodig is om normaal te ademen) verminderen, doordat je zuurstofopname en ademminuutventilatie (de hoeveelheid lucht die je per minuut in- en uitademt) afnemen. Hierdoor kost ademen je minder moeite.

Een infuus met remifentanil

Remifentanil is een krachtige pijnstiller die lijkt op morfine. Je krijgt deze pijnstiller via een infuus in je hand of onderarm. Je kunt zelf bepalen wanneer je het middel in je lichaam wilt krijgen door op een knop te drukken. Het werkt snel, maar slechts kort, namelijk ongeveer 3 tot 5 minuten. Mogelijke bijwerkingen zijn onder andere een tijdelijk trage ademhaling.

Meer algemene informatie over een infuus met remifentanil tijdens de bevalling kun je vinden op deze pagina van Thuisarts.nl.

Remifentanil en (ernstig) astma

Remifentanil behoort tot de groep opioïden die bijwerkingen kunnen veroorzaken, zoals allergische reacties. In vergelijking met opioïden zoals morfine heeft remifentanil minder kans op het vrijkomen van histamine. Hoewel zeldzame gevallen van bronchospasme gemeld zijn bij mensen met bestaande ademhalingsproblemen zoals astma, is het risico op allergische reacties en bronchospasmen bij remifentanil laag.

Als je (ernstig) astma hebt, betekent dit niet automatisch dat je remifentanil niet kunt gebruiken tijdens je bevalling. Hoewel remifentanil ook het zuurstofgehalte in je bloed kan verlagen, hoeft dit geen nadelige invloed te hebben op je astma. Mocht je er toch last van krijgen, dan wordt remifentanil snel uit je lichaam verwijderd wanneer de toediening wordt gestaakt.

Het is belangrijk om jouw specifieke situatie te bespreken met je verloskundige/gynaecoloog en je zorgverlener voor astma. Zij kunnen jou het beste adviseren over de risico’s en voordelen van remifentanil tijdens je bevalling, rekening houdend met jouw astma.

Injectie met pethidine

Pethidine is een pijnstiller die lijkt op morfine. Meestal raden artsen en verloskundigen af om pethidine te gebruiken. Veel vrouwen ervaren namelijk dat pethidine niet zo effectief is bij het verlichten van pijn tijdens de bevalling. Bovendien maakt het je slaperig en suf, waardoor je soms delen van de bevalling vergeet. Het kan ook voorkomen dat je baby tijdelijk hulp nodig heeft bij het ademhalen. Andere, betere behandelingsopties voor pijnbestrijding met medicatie zijn bijvoorbeeld een ruggenprik of een infuus met remifentanil.

Meer algemene informatie over een injectie met pethidine tijdens de bevalling kun je vinden op deze pagina van Thuisarts.nl.

Injectie met pethidine en (ernstig) astma

Een injectie met pethidine wordt afgeraden als je (ernstig) astma hebt. Een injectie met pethidine kan je suf en slaperig maken. Het werkt verslappend en kan als je al last hebt van astma leiden tot ademhalingsproblemen en longaanvallen uitlokken.

Lachgas

Lachgas is een gas dat een licht gevoel van sufheid veroorzaakt en helpt om de pijn tijdens de bevalling te verminderen. Het wordt toegediend via een kapje op je mond, waarbij je zelf kunt bepalen wanneer je het kapje gebruikt. Lachgas werkt snel en de werking is kortstondig. Niet alle ziekenhuizen en geboortecentra bieden lachgas aan als optie voor pijnbestrijding tijdens de bevalling.

Lachgas kan worden toegediend in geboortecentra en tijdens poliklinische bevallingen. Hierdoor wordt de bevalling niet automatisch als medisch beschouwd en is continu monitoring van de baby’s hartslag met een CTG-apparaat niet noodzakelijk. Als je om medische redenen in het ziekenhuis bevalt, is lachgas echter geen beschikbare optie voor pijnbestrijding.

Meer algemene informatie over lachgas tijdens de bevalling kun je vinden op deze pagina van Thuisarts.nl.

Lachgas en (ernstig) astma

Lachgas is geschikt voor bijna iedereen. Op dit moment ook voor mensen met astma. Lachgas is niet geschikt als je een vitamine B12 tekort hebt of wanneer je kortgeleden een oor- of oogoperatie hebt ondergaan.

De informatie op deze pagina is samengesteld met behulp van informatie uit de richtlijnen voor pijnbestrijding met medicatie tijdens de bevalling en informatie van verschillende ziekenhuizen en wetenschappelijke websites. De informatie is gecontroleerd door deskundigen.

 

Vlogs Ernstig astma & zwangerschap

Meer over zwangerschap & astma


Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.