Wist je dat de meeste ziekenhuizen voorlichtingsbijeenkomsten organiseren over bevallen in hun ziekenhuis? Het is zeker de moeite waard om er één of meerdere (als er meerdere ziekenhuizen bij jou in de buurt zijn) te bezoeken. Zo krijg je een goed beeld van wat er allemaal op je af kan komen tijdens een bevalling. Ook als je thuis wil en kunt bevallen is het slim om naar één of meerdere bijeenkomsten te gaan, omdat het zomaar kan gebeuren dat je bevalling door een complicatie alsnog in het ziekenhuis plaats moet vinden.
Aandacht voor astma in het geboorteplan
Weet je waar je gaat bevallen? Dan kun je beginnen met het opstellen van een geboorteplan. Je krijgt dit vaak van je verloskundige of gynaecoloog. Het is niet, zoals het woord zegt, een concreet plan over hoe de bevalling zal verlopen, maar meer een wensenlijstje. Tijdens de bevalling zal je verloskundige of gynaecoloog zoveel mogelijk proberen rekening te houden met je geboorteplan, maar dit kan niet altijd. Als het bijvoorbeeld niet goed gaat met jou of met het kindje in je buik, zal niet altijd je geboorteplan gevolgd kunnen worden.
In het geboorteplan kun je o.a. opschrijven wie je bij de bevalling wil hebben, welke bevalhoudingen je voorkeur hebben, of je pijnstilling zou willen en zo ja welke pijnstilling je voorkeur heeft en wat je wensen zijn als je baby geboren wordt (bijvoorbeeld over het aanpakken van de baby, het doorknippen van de navelstreng, het wel of niet willen starten met borstvoeding etc.). Bespreek het geboorteplan ook met je partner of degene die bij de bevalling aanwezig zal zijn, zodat hij/zij goed op de hoogte is van jouw wensen. Kun je deze tijdens de bevalling zelf niet goed kenbaar maken, dan kan je partner of de aanwezige persoon bij je bevalling dit voor je doen. Het geboorteplan bespreek je ook tijdens één van de controleafspraken met je gynaecoloog of verloskundige. Deze zet het in je dossier, maar het is ook goed om dit bij je te hebben tijdens de bevalling. Het is daarbij ook verstandig om een overzicht van je (astma)medicijnen en eventuele medicatie voor allergieën en andere triggers bij je te hebben. Mocht er dan iets misgaan, is het voor een zorgverlener vaak makkelijker en sneller op deze lijst te kijken dan eerst jouw dossier op te moeten zoeken.
In het voorbereiden van je bevalling is het ook verstandig om met je behandelend zorgverlener voor astma te bespreken waar je tijdens de bevalling aan moet denken op astma gebied. Bijvoorbeeld welke astmamedicatie (door)gebruikt kan worden tijden de bevalling en eventueel tijdens het opstarten van de borstvoeding. Ook kun je met je zorgverlener bespreken wat te doen bij eventuele benauwdheid tijdens de bevalling.
Naast de keuzes die je moet maken en het opstellen van een geboorteplan, kun je, je ook op andere manieren voorbereiden op je bevalling. Bijvoorbeeld met zwangerschapsgym, zwangerschapsyoga of andere zwangerschapscursussen. Hier leer je onder andere ademhalingsoefeningen, die je tijdens de bevalling kunnen helpen. Het is namelijk erg belangrijk dat om je ademhaling onder controle te hebben tijdens de bevalling om je weeën op te vangen en weg te puffen. Heb je astma, dan kan dit extra moeilijk zijn. Benauwdheid kan namelijk voor hyperventilatie zorgen en andersom kan hyperventilatie je benauwd maken. Een zwangerschapscursus kan daarom bij astma extra verstandig zijn. Hoewel deze cursussen meestal in groepsverband gegeven worden, is er meestal ook ruimte voor vragen m.b.t. jouw persoonlijke situatie. De cursusleider kan je helpen met het uitproberen van (ademhalings-)oefeningen om zo te ontdekken welke voor jou het prettigst zijn en je het meeste zullen helpen tijdens de bevalling.