Nieuws

Algemeen | 17 dec 2019

D-Day voor hooggebergtebehandeling

Veld longziekten steunt hooggebergtebehandeling mensen met ernstig astma vanwege belangrijke toegevoegde waarde

In 2019 is de REFRAST studie van de Universiteit Utrecht uitgekomen die belangrijke meerwaarde aantoont van de behandeling van mensen met ernstig astma in het hooggebergte. De astmacontrole en de astma gerelateerde kwaliteit van leven verbeteren en deze effecten zijn er ook 12 maanden na de behandeling. Bij veel patiënten kan de prednison (met alle negatieve bijwerkingen) worden stopgezet en is er sprake van minder longaanvallen. Voor een selecte groep patiënten met ernstig astma is hooggebergtebehandeling de juiste zorg op de juiste plek.

Op grond van de positieve studie-uitkomsten, de positieve klinische ervaringen in de afgelopen tientallen jaren en de positieve ervaringen van patiënten, heeft de voltallige LAN ledenvergadering met alle aangesloten lidorganisaties zich uitgesproken dat de hooggebergtebehandeling toegevoegde waarde heeft en beschikbaar moet blijven via de basisverzekering.

Het Zorginstituut Nederland heeft echter 12 december jl. besloten dat de hooggebergte GEEN toegevoegde waarde heeft en uit de basisverzekering moet. Voor mensen met ernstig astma betekent dit dat hooggebergtebehandeling per direct niet meer vergoed wordt. Het veld van longziekten neemt hier geen genoegen mee en is het niet eens met de beoordeligswijze van het ZiNL.

Het veld van longziekten strijdt dat de hooggebergtebehandeling als duidelijk gedefinieerde behandeling beschikbaar blijft voor de selecte kwetsbare groep mensen met ernstig astma. Vandaag in de Tweede Kamer wordt een door patiënten gemaakte petitie aangeboden aan de Kamerleden door een delegatie van mensen met ernstig astma en longartsen.

 

Bron: LAN

Algemeen | 15 feb 2020

Nederland heeft te maken met een griepepidemie

Utrecht,Op dit moment heerst er in Nederland een griepepidemie.

Algemeen | 13 feb 2020

Hoofdseizoen hooikoorts door els op komst

Door het aanhoudende zeer zachte weer begint het hoofdseizoen van de elzenpollen al zeer vroeg dit jaar.

Algemeen | 11 feb 2020

Longen van ex-rokers herstellen zich deels

Het is nooit te laat om te stoppen met roken, want zelfs de longen van kettingrokers kunnen zich op termijn nog gedeeltelijk herstellen en hen zo beschermen tegen kanker, als ze tenminste hun verslaving volledig afzweren. Dat is de hoopvolle boodschap van een Britse studie, recent verschenen in het vooraanstaande wetenschapsblad Nature.

Algemeen | 8 feb 2020

Zorgverzekeraars en apothekers blokkeren akkoord, Recept voorschrijver regelmatig genegeerd

Patiëntenorganisaties: “Apothekers en zorgverzekeraars hindermacht voor verantwoord wisselen. Juridische stappen aanstaande

Algemeen | 7 feb 2020

Minister aan zet om medicijnakkoord rond te breien

Minister Bruno Bruins voor medische zorg moet proberen een vastgelopen overleg over (niet) wisselen van medicijnen vlot te trekken

Algemeen | 5 feb 2020

Artsen en verpleegkundigen werken samen voor beste behandeling longkankerpatiënt

Prof. Dr. Joachim Aerts is hoofd van de afdeling longgeneeskunde in het Erasmus MC. Hij zet zich in voor een goede samenwerking tussen verschillende specialismen en tussen ziekenhuizen om de kwaliteit van zorg voor elke patiënt optimaal te laten zijn.

Ontvang de nieuwsbrief