Nieuws

Algemeen | 21 dec 2018

Een Dynamische Club

 

Promoteam, Voorlichtingsteam hoe je het ook wil noemen het is een dynamische club vrijwilligers die het gehele jaar door de Vereniging- Nederland -Davos vertegenwoordigt, het visitekaartje en uithangbord is. Ze voorzien op de congressen en voorlichtingsdagen van studenten de artsen, fysiotherapeuten, longverpleegkundigen en ook heel belangrijk verpleegkundigen in opleiding van informatie omtrent hetgeen de VND betekend, wat we doen en de hooggebergte behandelingen de daarbij komende ondersteuning. Maar ook dat we meer doen dan dat alleen, breder met het oog op de toekomst gericht, met name gezien de nieuwe ontwikkeling op medicatie gebied, de biologicals. Dat we samenwerken met het Longfonds, de long Alliantie Nederland, deze informatie is allemaal via onze mooie en moderne website te verkrijgen.

Wat ook weer een belangrijk aspect is op deze dagen is ons magazine Reactie! het zeer informatieve magazine op het gebied van (ernstig) astma, zeer gewaardeerd door vele geïnteresseerde bezoekers. Daarnaast hebben we ook het witboek kunnen presenteren waar menig arts of verpleegkundige van onder de indruk is. Het zenuwcentrum van het voorlichtingsteam is gevestigd op ons kantoor te Reeuwijk waar Monique Rüegg de touwtjes goed in handen heeft. Vanuit deze locatie wordt alles gecoördineerd, het promomateriaal ligt hier opgeslagen en ze schrijft ons in voor alle activiteiten die er elk jaar weer plaats vinden, welke meestal ruim van te voren aangekondigd worden. Alles vereist een strakke planning welke haar wel is toevertrouwd. Begin Januari komen Erik, Frank en Klaas bijeen om in overleg met Monique de congressen in te plannen, wie haalt de spullen, bouwt de stand op , breekt af en welke ondersteuning is er noodzakelijk.

December is van oudsher een erg drukke maand qua activiteiten met onder andere de Big 5, de Nursing in de Reehorst te Ede (twee dagen) welke tegelijk plaats vond met het longsymposium in Veenendaal. Erg hectische maar zeer nuttige dagen waar je als Vereniging niet mag ontbreken. Dat ook het bestuur en de medewerkers zeer betrokken zijn bij deze dagen blijkt wel uit het feit dat Marion Foppele het zo belangrijk vond beide locaties te bezoeken en Elselien zo attent was om de banners om te wisselen en zo tevens een indruk te krijgen wat er daadwerkelijk speelt bij het voorlichting geven.

Het zijn vrijwel altijd lange dagen, het opbouwen rond 7.30 uur dus ruim van te voren aanwezig op de desbetreffende locatie, het voeren van de gesprekken, het kost enorm veel energie maar levert nog meer energie op. Het belangrijkste van dit alles is dat de mensen weten waar we voor staan wie we zijn en wat we doen, gezien de reacties kunnen we wel stellen dat we erg goed bezig zijn. Ook op de voorlichtingsdag voor studenten / artsen in opleiding van de VUMC kregen Erik en Margot zeer gerichte vragen, zo belangrijk om deze doel groep al vroeg kennis te laten maken met ons in het geheel. We hebben het drukke “Promo” jaar nog maar net afgesloten of het nieuwe jaar kondigt zich alweer aan met de Dag van de Eerste lijns te Egmond aan Zee op 16-01-2019. Het voorlichtingsteam wenst u allen een heel mooi 2019 en gaat er in het nieuwe jaar weer met frisse moed tegenaan om de vereniging nog beter op de kaart te zetten.

 

 

Geschreven door Klaas Vos

 

Algemeen | 20 mrt 2019

Aantal meldingen over leveringsproblemen medicijnen flink gestegen

Het aantal meldingen over mogelijke leveringsproblemen van medicijnen is vorig jaar fors gestegen. In 2017 waren er 536 meldingen, afgelopen jaar 1.390. Die problemen gaan over ongeveer duizend verschillende soorten medicijnen.

Algemeen | 18 mrt 2019

Wie is de baas over mijn medicijnen?

Heb jij een prangende vraag/goed verhaal over Medicijnen en ben je vrijdag 22 maart vrij? Kom dan naar de opnames van het nieuwe HUMAN-debatprogramma DE PUBLIEKE TRIBUNE in Hilversum. Stel samen met presentator Coen Verbraak je vraag aan een panel van deskundigen en verantwoordelijken. Kortom: NEEM PLAATS OP DE PUBLIEKE TRIBUNE – Aanmelden via: Human.nl/bijwonendepublieketribune

Algemeen | 17 mrt 2019

Helpt vitamine D om griep en verkoudheid te voorkomen?

Een luchtweginfectie zoals griep of een verkoudheid is te voorkomen door één keer per week vitamine D toe te voegen aan brood en melk. Wie wekelijks een extra dosis vitamine D binnenkrijgt via zijn eten heeft 50 procent minder kans op een luchtweginfectie. Dat schrijven Britse wetenschappers in het BMJ.

Algemeen | 14 mrt 2019

Ben of ken je iemand tussen de 10 en 16 jaar oud met een lichamelijke beperking of chronische aandoening? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Mijn naam is Mitchell Cattenstart en ik ben namens Stichting Samen Sportief bezig met mijn  afstudeeronderzoek. Het is een behoefteonderzoek naar de opzet van sportkampen voor kinderen met een beperking of chronische aandoening van 10-16 jaar.

Algemeen | 13 mrt 2019

Zorgkosten terug van de belasting

Leven met een beperking of chronische ziekte brengt kosten met zich mee. Betaalt u deze kosten zelf, dan kunt u een deel daarvan terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. De website Meerkosten.nl legt in eenvoudige taal uit hoe u dat doet. Wilt u de informatie toch ook graag op papier? Onderaan dit bericht kunt u het artikel ’De aftrek van zorgkosten’ downloaden.

Algemeen | 10 mrt 2019

Consumentenbond wil dat apotheken contant geld blijven aannemen

De Consumentenbond roept de Tweede Kamer op om de motie van CDA/50Plus te steunen om apotheken te verplichten contant geld aan te nemen. Steeds meer apothekers weigeren cash. Daarom zijn wettelijke maatregelen nodig, vindt de Consumentenbond.

Ontvang de nieuwsbrief