Ernst van de astmaklachten

Ernst van de astmaklachten

De ernst van de astmaklachten geeft aan in welke mate de astma stabiel te houden is. Vaak wordt hetzelfde bedoeld als de zorgverlener zegt ‘het goed onder controle houden van de astmaklachten’.
Bij licht astma kunnen de klachten stabiel blijven door het opvolgen van leef adviezen (zoals stoppen met roken, voldoende bewegen, prikkels voorkomen) en het gebruiken van onderhoudsmedicijnen.
Dit zijn basismedicijnen die dagelijkse genomen moeten worden om de astma stabiel te houden. Vaak zijn dit ontstekingsremmers (ook wel luchtwegbeschermers genoemd) en soms in combinatie met luchtwegverwijders. Hoe meer klachten van astma hoe hoger de dosering wordt ingesteld.
Bij de huisartsen wordt hiervoor een stappenplan gehanteerd (zie https://www.thuisarts.nl/astma/ik-neem-medicijnen-voor-astma).

Ongecontroleerd astma betekent dat je astmaklachten ervaart in het dagelijks leven. Je astma is dus niet goed onder controle ofwel niet stabiel. Het is belangrijk om de adviezen van de zorgverlener goed op te volgen en de inhalatiemedicijnen op de juiste manier en op de afgesproken momenten in te nemen.

Het gebruik van een persoonlijk Astma Actieplan  helpt om je astma zelf goed onder controle (stabiel) te kunnen houden.

Moeilijk te behandelen astma geeft aan dat de astma snel instabiel wordt ondanks de maatregelen die genomen worden. De astma komt niet onder controle ondanks de maximale therapie. Dit valt vaak te verwijten aan bepaalde factoren die de astmaklachten in stand houden. Denk hierbij aan slecht medicatiegebruik (vergeten of verkeerd gebruik), onderbehandeld onderliggende ziekten (zoals, slaapapneu, reflux, neusslijmvliesontsteking, etc.) of het niet kunnen vermijden van prikkels in de thuissituatie (denk bijvoorbeeld aan: er zijn huisdieren waarvoor iemand allergisch is aanwezig in huis, een partner die rookt, etc.).

Je hebt ernstig astma als de diagnose is vastgesteld met behulp van longfunctietesten en daarbij,

  • De comorbiditeiten zo goed mogelijk behandeld zijn,
    Comorbiditeiten betekent dat je één of meer (chronische) aandoeningen hebt naast de hoofddiagnose waar de meeste aandacht naar uitgaat.
  • Prikkels zo goed mogelijk beperkt worden,
  • Daarnaast word je behandeld met hoge doses inhalatiecorticosteroïden en langwerkende luchtwegverwijders
  • Je gebruikt je medicatie trouw en op de juiste manier.

En ondanks bovenstaande heb je nog steeds veel klachten en/of meer dan 2 longaanvallen (soms ook astma aanvallen genoemd) per jaar hebt.

Voor meer informatie, bekijk onze informatiekaart Hoe herken je ernstig astma?

Meer informatie


Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.