Nieuws

Algemeen | 22 feb 2018

FAVV / Strengere controles op een volledige communicatie van allergenen in levensmiddelen

favv-strengere-controles-op-een-volledige-communicatie-van-allergenen-in-levensmiddelen/Voedselallergieën vormen een belangrijk volksgezondheidsprobleem dat jaar na jaar toeneemt. 2 tot 3 procent van de wereldbevolking en 6 tot 8% van de kinderen heeft te kampen met voedselallergieën. De Belgische Hoge Gezondheidsraad stelt bovendien een toename vast in de frequentie en de ernst van de reacties.

De consument moet correct en doeltreffend worden geïnformeerd over de aanwezigheid van allergenen in een gerecht of een levensmiddel.

Voorverpakte levensmiddelen: allergenen op het etiket

De enige manier waarop personen met een voedselallergie of -intolerantie gezondheidsproblemen kunnen voorkomen is het levensmiddel dat het probleem veroorzaakt vermijden. Om de indringer te vinden is het belangrijk om de samenstelling van een product te kennen en de ingrediëntenlijst goed te analyseren.

De Europese wetgeving bepaalt dat 14 allergenen duidelijk op het etiket moeten worden vermeld, zelfs al komen ze slechts in heel kleine hoeveelheden in het voedsel voor en zelfs al gaat het om een afgeleid product:
• granen die gluten bevatten (bijvoorbeeld: tarwe, rogge, gerst, haver, spelt…)
• schaaldieren
• eieren
• vis
• aardnoten
• soja
• melk
• noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamianoten)
• selderij
• mosterd
• sesamzaad
• weekdieren
• lupinezaad
• zwaveldioxide en sulfieten..

Mensen die allergisch zijn moeten de risicoproducten kennen en kunnen identificeren, zoals bijvoorbeeld wijn of bier in geval van een allergie tegen sulfiet. Er kunnen immers altijd allergische reacties optreden, zelfs als er slechts sporen van het allergeen aanwezig zijn. Daarom bestaan er vermeldingen zoals “kan sporen bevatten van….” die de consument op een potentieel risico wijzen indien de persoon zeer gevoelig is.

Geen etiket?
Elk etablissement moet de consumenten kunnen informeren over de eventuele aanwezigheid van allergenen. Sinds 13 december 2014 moeten handelaars die niet-voorverpakte levensmiddelen verkopen de consumenten kunnen informeren over de aanwezigheid van allergenen in al hun producten. Het gaat hier dus over voedingsmiddelen die u op restaurant eet of die uw kinderen in de schoolkantine eten, niet-voorverpakte levensmiddelen die u koopt bij uw slager, bakker, … U moet bijvoorbeeld geïnformeerd worden over allergenen in de kreeftensoep die u bestelt op restaurant, in de vol-au-vent die uw kinderen op school krijgen, in het broodje met eiersalade dat u bij de bakker koopt of in de notenworst die verkocht wordt bij de slager, …
De informatie moet onmiddellijk ter plaatse beschikbaar zijn als u er om vraagt. In principe moet dit schriftelijk gebeuren, maar onder bepaalde voorwaarden mag het ook mondeling.
Hoe de informatie ook verstrekt wordt aan de klant, er moet in ieder geval duidelijk zichtbaar een schriftelijke verklaring aanwezig zijn waarin staat waar en hoe de informatie over allergenen kan worden teruggevonden. Ook moet de consument ervan verwittigd worden dat de samenstelling van voedingsmiddelen kan veranderen.

Het FAVV heeft bedrijven de mogelijkheid gegeven om zich aan te passen aan deze nieuwe wetgeving tijdens een overgangsperiode. Daarbij werd tot nu toe gekozen voor een benadering die eerder de voorkeur geeft aan adviseren dan aan sanctioneren. Maar sinds 1 oktober 2017 voert het FAVV strengere controles uit in voedingszaken die de consument niet correct informeren over allergenen in de aangekochte/verbruikte voedingswaren.

Bron: http://vnd.eerstestap.uat1.nl/favv-strengere-controles-op-een-volledige-communicatie-van-allergenen-in-levensmiddelen/

Algemeen | 17 okt 2018

“ Zorg voor patiënten met ernstig astma is ondergeschoven kindje”

Marjo Poulissen, als projectleider zorg werkzaam bij de Vereniging Nederland-Davos is geïnterviewd voor De Eerstelijns-magazine.

Algemeen | 15 okt 2018

Steeds minder mensen halen de griepprik

Utrecht, In 2017 hebben opnieuw minder mensen de griepprik gehaald dan het jaar ervoor. Sinds 2008 daalt het aantal personen dat gevaccineerd wordt elk jaar met een paar procent. Van de mensen met een hoog risico op complicaties bij griep – door hun leeftijd of door een medische aandoening – haalde in 2008 nog 72% de griepprik; in 2017 was dit nog maar 50%. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen | 13 okt 2018

Houdbaarheid komt te staan op bijna alle medicijnen

Op bijna alle medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn, staat binnenkort hoelang je het aangebroken middel kunt gebruiken.

Algemeen | 11 okt 2018

Nederland organiseert conferentie tegen antibioticaresistentie

Nederland organiseert in april 2019 samen met de Wereldgezondheidsorganisatie een internationale conferentie over het tegengaan van antibioticaresistentie, zo heeft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) vrijdag bekendgemaakt.

Algemeen | 9 okt 2018

Patiëntenfederatie: ‘Apotheken negeren vaak voorschrift specifiek medicijn’

Zelfs als artsen voor patiënten een specifiek medicijn voorschrijven, zouden apotheken vaak een ander middel met dezelfde werkzame stof verstrekken, blijkt dinsdag uit een peiling van Patiëntenfederatie Nederland. Sommige patiënten kunnen gevoelig zijn voor een wisseling van medicijnen, waarschuwt de organisatie.

Algemeen | 8 okt 2018

Publieksavond Dag dokter…

Dag dokter… Is de dokter straks digitaal? Publieksavond maandag 29 oktober 2018, 19.00 – 21.30 uur Auditorium Radboudumc, Geert Grooteplein 15, NIjmegen  Toegang gratis.Digitaal is overal. We doen bankzaken online, scannen zelf in de supermarkt en boeken een reis op onze smartphone. In de zorg lijkt het niet zo hard te gaan. Het ziekenhuis stuurt nog brieven met de post en voor elk gesprek maak je een afspraak. Maar ook de zorg digitaliseert snel. Het online dossier rukt op en steeds meer patiënten kunnen via internet bij hun dokter terecht. In Amerika verplaatst het ziekenhuis zich al naar de supermarkt. Wat kunnen we nog meer verwachten?
Hebben we straks nog wel dokters nodig?

Ontvang de nieuwsbrief