Lees voor
Jong! | 18 aug 2021

Feestjes en ergens spelen

Welke stappen kan je ondernemen met astma als je een feestje hebt of ergens wilt spelen?
nieuwsfoto

Tips

  • Neem altijd nood-medicatie mee! Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan. Merk je dat je ergens last van begint te krijgen? Doe dan even heel rustig aan, zodat een astma-aanval eventueel uitblijft. Soms is de verleiding groot om door te gaan, het is best moeilijk om te stoppen met spelen wanneer iedereen doorgaat. Maar onthoud: Liever even een korte pauze – en weer op adem komen – dan helemaal moeten stoppen. Houd je grenzen in de gaten en luister naar wat je lichaam aangeeft.
  • Houd goed in de gaten waar en bij wie er mogelijke allergieën op kunnen spelen. Heeft je beste vriendinnetje een kat, waar je nou net niet tegen kan? Vraag of ze bij jou komt spelen en vraag of ze schone kleding aandoet. Dan kunnen jullie toch gezellig samen spelen.
  • Heb je een voedselallergie? Zorg dan dat jouw moeder goed doorgeeft wat je wel en niet mag eten! Natuurlijk is het ook belangrijk zelf op te letten wat je in je mond stopt. Je kan voor de zekerheid ook altijd iets lekkers meenemen wat je zeker weten mag. Mocht het dan zo zijn dat jij de traktatie niet mag, heb je toch iets lekkers.
  • Geef goed aan hoe het met je gaat, zodat anderen eventueel rekening kunnen houden met je. Dit is belangrijk tijdens het spelen, maar ook daarvoor. Het is heel stom voor jou om af te moeten zeggen omdat je ziek bent, maar voor je vriendje of vriendinnetje is het ook jammer. Door eerlijk te zijn, voorkom je ruzie.
  • Houd rekening met de hoeveelheid energie je hebt. Heb je een slaapfeestje? Zorg dan dat je na schooltijd wat rust neemt!
  • Voel je niet schuldig omdat je andere dingen afzegt omdat je heel graag naar een leuk feestje wilt. Ook als je vaak ziek bent heb je recht op een feestje. Kies af en toe eens voor jezelf!

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.

The form cannot be shown. Check the API and list_id keys.