Eosinofiel en Neutrofiel Astma, Fenotypes

Fenotype is de combinatie van klinische factoren en het soort luchtwegontsteking dat kenmerkend is voor een bepaalde groep astmapatiënten.

Eosinofiel 

Eosinofielen zijn witte bloedcellen die onderdeel uitmaken van het immuunsysteem van het lichaam. Bij Eosinofiele astma zijn de eosinofielen structureel ernstig verhoogd. Eosinofielen zijn onderdeel van het immuunsysteem en bedoeld om te helpen infecties te bestrijden. Bij sommige mensen met astma kunnen ze ontsteking in de longen veroorzaken.

Met een FeNO-meting kunnen de artsen de eosinofiele ontsteking in de uitgeademde lucht meten. Met deze meting kunnen ze dit type astma vaststellen. Aan de hand van de FeNO meting is ook het effect van de behandeling bij eosinofiel astma te meten.
Ernstig eosinofiel astma is te behandelen met Biologicals.

Neutrofiel

Bij ernstig astma wordt ook vaak een neutrofiele ontsteking gezien. Dit is een andere type ontsteking in het immuunsysteem. Deze vorm ontstaat vaak op volwassen leeftijd. Ook verloopt deze vorm vaak ernstiger met chronische obstructie van de luchtwegen. Het wordt ook wel in verband gebracht met infecties en irritaties van de luchtwegen (roken).

Er is nog niet veel bekend over de precieze neutrofiele ontstekingsreactie bij astma.

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.