Nieuws

Algemeen | 2 mei 2019

High-altitude treatment versus treatment at sea level in patients with severe, refractory asthma – de REFRAST studie.

De onderzoekers van Universiteit Utrecht, waaronder Selma De Nijs, hebben hard gewerkt om de resultaten van de REFRAST studie op tijd op te leveren. Deze studie is een belangrijk onderdeel voor de duiding van wetenschap & praktijk ernstig astma door het Zorginstituut Nederland.

Deze studie is in 2015 gestart en is het eerste vergelijkende onderzoek, waarbij hooggebergtebehandeling in Davos is vergeleken met laaglandbehandeling in Heideheuvel bij volwassenen met ernstig astma. De studie heeft de behandelresultaten direct na de 12 weken behandeling gemeten en daarnaast de blijvende effecten (follow up) na 1 jaar gemeten.

Vereniging Nederland Davos heeft een financiële bijdrage geleverd aan deze studie en is lid geweest van de begeleidingscommissie. Wij vinden het voor onze leden erg belangrijk dat deze studie uitgevoerd wordt, omdat dit de wetenschappelijke bewijslast kan opleveren dat hooggebergtebehandeling een meerwaarde kan zijn voor de behandeling van ernstig astma.

Selma de Nijs heeft tijdens de longdagen in Ermelo april 2019, de definitieve onderzoek data gepresenteerd aan een grote groep geïnteresseerde professionals.

Onze leden zijn al decennialang overtuigd dat na behandeling in het Nederlands Astmacentrum Davos ze enorm opknappen en grip op het leven terug krijgen. We kunnen alvast verklappen dat dit nu met wetenschappelijk onderzoek is aangetoond!

Meer weten? In het aankomende Reactie! magazine van de Vereniging Nederland Davos heeft Selma de Nijs een duidelijke samenvatting van de belangrijkste onderzoeksresultaten geschreven. Dan lees je er alles over!

Marjo Poulissen

Algemeen | 24 jan 2020

RIVM: stookalert bij ongunstig weer en slechte luchtkwaliteit

Het Nederlandse RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gaat het stoken van hout bij ongunstige weersomstandigheden en/of een slechte luchtkwaliteit afraden. Door middel van een stookalert roept het RIVM mensen op om dan geen hout te stoken. Dit kan gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving voorkomen.

Algemeen | 22 jan 2020

Wat doe je aan hoesten, en wanneer is angst voor longontsteking terecht?

In deze tijd van het jaar hebben veel mensen last van hoestklachten. Een veelgehoorde vraag op het doktersspreekuur: moet ik bang zijn voor longontsteking??

Algemeen | 20 jan 2020

NVAB: Meer aandacht nodig voor astma/COPD en werk

Er is dringend meer aandacht nodig voor de combinatie van astma/COPD en werk, waarschuwt  de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB).

Algemeen | 18 jan 2020

Het Schone Lucht Akkoord: eerste stap in de goede richting

Goed nieuws voor gezonde lucht. Vandaag tekent minister Stientje van Veldhoven met 36 gemeenten en negen provincies het Schone Lucht Akkoord. Het Longfonds heeft aan de wieg gestaan van dit akkoord en is er trots op dat het nu van start gaat.

Algemeen | 16 jan 2020

De aftrek van zorgkosten over het jaar 2019

Een handicap of ziekte levert vrijwel altijd een stapeling van kosten op. U betaalt bij voor medische zorg, hulpmiddelen, aanpassingen, extra kleding, reiskosten, dieetvoeding en nog veel meer. Een deel van die kosten kunt u terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. Maak gebruik van de aftrek van zorgkosten!

Algemeen | 14 jan 2020

Wat is het verschil tussen Klinische longrevalidatie en Hooggebergtebehandeling?

Er kan verwarring ontstaan over de termen longrevalidatie en hooggebergtebehandeling. Hierbij zetten we het een en ander op een rij.

Ontvang de nieuwsbrief