1. Kortwerkende luchtwegverwijders bij astma
Deze werken binnen enkele minuten en de werking houdt een paar uur aan. Ze zijn bedoeld om een acute aanval van benauwdheid te stoppen. Sommige werken ook op vermindering van de slijmvorming in de luchtwegen. Ook worden deze luchtwegverwijders gebruikt bij inspanningsastma. Dan moeten ze 10-15 minuten voor de activiteit of het sporten worden ingenomen.
Voorbeelden van kortwerkende luchtwegverwijders:
- ipratropium
- salbutamol
- terbutaline
- combinatie van ipratropium met fenoterol
Kortwerkende luchtwegverwijders mogen niet vaker dan twee keer per week gebruikt worden.
Als je vaker dan twee keer per week kortwerkende luchtwegverwijders nodig hebt, is dit vaak een teken dat je astma niet stabiel is. Je hebt dan juist meer kans op een longaanval (astma-aanval). Bespreek je gebruik van de kortwerkende luchtwegverwijders met je zorgverlener. Mogelijk zijn er andere astmamedicijnen die beter voor je werken.
2. Langwerkende luchtwegverwijders bij astma
Deze werken binnen tien minuten tot een uur. De werking is langer en wel van een halve dag tot 24 uur. Ook deze luchtwegverwijders ontspannen de spiertjes rondom de luchtwegen en enkele hebben eveneens invloed op de slijmvorming in de luchtwegen.
Voorbeelden van langwerkende luchtwegverwijders:
- formoterol
- salmeterol
- tiotropium
Bijwerkingen van luchtwegverwijders
De meest voorkomende bijwerkingen van luchtwegverwijders zijn trillende handen, een onrustig gevoel en hartkloppingen. Deze bijwerkingen kunnen vervelend zijn, maar zijn niet schadelijk voor je gezondheid. Blijf je er veel last van houden, bespreek dit dan met je zorgverlener.