Lees voor
Algemeen | 16 jul 2021

Waarom piepen je longen soms bij astma?

Astma is een chronische ziekte die gekenmerkt wordt door ontsteking van de luchtwegen, waarbij het slijmvlies aan de binnenkant van de luchtwegen geïrriteerd en ontstoken...
nieuwsfoto
Astma is een chronische ziekte die gekenmerkt wordt door ontsteking van de luchtwegen, waarbij het slijmvlies aan de binnenkant van de luchtwegen geïrriteerd en ontstoken raakt en kan opzwellen. Hierdoor kunnen de luchtwegen nauwer worden, daarnaast kunnen de spieren die om de luchtwegen heen liggen ook nog eens samentrekken waardoor de luchtwegen nog meer vernauwen. Dit kan gepaard gaan met klachten van o.a. benauwdheid, druk op de borst, hoesten en piepen.
De nauwere luchtwegen met zwelling en slijmvorming aan de binnenkant van de luchtwegen zorgen ervoor dat er minder lucht tegelijk door de luchtwegen kan worden verplaatst. Het verplaatsen van lucht door de luchtwegen kost dan meer moeite (met name het uitademen gaat dan moeizaam) door een hogere luchtwegweerstand. In sommige gevallen kan dit leiden tot een piepende ademhaling.
De chronische ontsteking kan de ene keer meer aanwezig zijn dan de andere keer. Daarnaast kunnen de luchtwegen ook nog acuut reageren als ze in aanraking komen met prikkels, waardoor er een acute reactie ontstaat met snelle toename van klachten. Dit kan dan soms tot een astma aanval leiden, al dan niet gepaard gaande met een piepende ademhaling.

De basisbehandeling bij astma bestaat uit inhalatiecorticosteroïden en luchtwegver- wijders. Inhalatiecorticosteroïden zorgen voor afname van de ontsteking in de luchtwegen, luchtwegverwijders zorgen voor ontspanning van de spieren om de luchtwegen waardoor de luchtwegen weer ruimer worden.

Marieke Drijver,
Longarts NAD

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.