Het Webinar Astma & intimiteit en seksualiteit kan je nu terug kijken. In dit Webinar bespreken we met een aantal gasten over intimiteit en seksualiteit als je (ernstig) astma hebt.
In dit webinar bespreken we met een aantal gasten over het onderwerp Astma en intimiteit-seksualiteit.
Waar loop je tegenaan op het gebied van intimiteit en seksualiteit, als je (ernstig) astma hebt? Je herkent het vast wel, weinig energie hebben of je zorgen maken. Of bang zijn om benauwd te worden tijdens seks of sterker nog, dat ook daadwerkelijk worden. Of draait alles om de liefde en is de rest bijzaak?
Ruim voldoende gespreksstof dus om ook over dit onderwerp met jou van gedachten te wisselen. Dat doen we dit keer met aan tafel een longarts, een consulent seksuele gezondheid en 2 ervaringsdeskundigen met (ernstig) astma.
Zoals hierboven al beschreven denken we dat dit onderwerp niet alleen mensen met ernstig astma zal interesseren. Veel ‘problemen’ zullen ook herkenbaar zijn voor mensen met andere chronische ziekten. Daarom nodigen we hen ook uit om dit webinar te volgen. Natuurlijk blijft de nadruk liggen op astma.
Eefje Bokkers-Engelen – consulent seksuele gezondheid NVVS
Sarah van Oord-Bosselaar – longarts, Hagaziekenhuis
Channa van Opstal – ervaringsdeskundige ernstig astma
Andy Wieling – ervaringsdeskundige ernstig astma
Marjo Poulissen-Erinkveld – gespreksleider
(ernstig) Astma kan invloed hebben op hoe je intimiteit en seksualiteit beleeft. Dat kan door verschillende aspecten komen.
Intimiteit en vooral seksualiteit kosten inspanning en voor inspanning zijn energie en voldoende lucht nodig. Astmaklachten zoals benauwdheid, een piepende ademhaling en veel hoesten kunnen leiden tot minder energie en een beperkte ademhaling. Dit kan invloed hebben op de intimiteit en seksualiteit. Daarnaast kan een verminderde lichamelijke conditie het moeilijker maken om inspanning te leveren, wat verdere beperkingen met zich mee kan brengen.
Wat je zelf kan doen
Bij astma wordt veelal gebruik gemaakt van medicatie met de werkzame stoffen Bèta-2 agonisten en corticosteroïden. Bèta-2 agonisten zorgen onder andere voor ontspanning van de luchtwegen waardoor ademhalen makkelijker gaat. Meer over Bèta-2 agonisten lees je hier. Corticosteroïden werken ontstekingsremmend en verminderen overgevoeligheidsreacties. Meer over corticosteroïden lees je hier.
De bijwerkingen van deze stoffen kunnen invloed hebben op je lichaamsbeeld en ongemak veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn gewichtstoename, een droge mond, schimmelinfecties in de mond, stemmingswisselingen en depressie. Dit kan ook effect hebben op hoe je intimiteit en seksualiteit beleeft. Denk aan een negatief lichaamsbeeld, een verminderd libido, pijn bij het vrijen en hinder tijdens het zoenen.
Daarnaast kunnen antibiotica en orale corticosteroïden, zoals prednison bijwerkingen veroorzaken, zoals vaginale schimmelinfecties. Ook dit kan zijn effect hebben op hoe je intimiteit en seksualiteit beleeft.
Wat je zelf kan doen
Heb je last van bijwerkingen die van invloed zijn, bespreek dit met je behandelend arts. Dit kan een lastig onderwerp zijn, maar je arts is er om je te helpen. Samen kunnen jullie zoeken naar een mogelijke oplossing.
Angst voor benauwdheid of een hoestbui tijdens de gemeenschap kan spanning of terughoudendheid veroorzaken. Niet alleen jij, maar ook je partner kan hier bezorgd over zijn, wat tot wederzijdse terughoudendheid kan leiden. Spanning en angst kunnen daarnaast opwinding en het bereiken van een orgasme belemmeren.
Wat je zelf kan doen
Door je zorgen te bespreken met je partner of zorgverlener, kunnen jullie samen naar oplossingen zoeken. Dit kan helpen om meer ontspanning te vinden en intieme momenten prettiger te maken.
(Ernstig) astma gaat vaak gepaard met allergieën, die ook invloed kunnen hebben op intimiteit en gemeenschap.
Zo kun je bijvoorbeeld allergisch zijn voor latex, waardoor een gewoon latexcondoom klachten kan veroorzaken. Ook glijmiddelen kunnen een allergische reactie uitlokken. Daarnaast kunnen parfum, deodorant of andere geuren van je partner benauwdheid veroorzaken.
Soms treden allergische reacties op door stoffen in speeksel, sperma of vaginaal vocht. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je partner iets heeft gegeten waar jij allergisch voor bent.
Ook de ruimte waarin je bevind kan allergische reacties uitlokken. Bijvoorbeeld huisstofmijt in het beddengoed.
Wat je zelf kan doen
Probeer allergische prikkels die astmaklachten kunnen uitlokken zoveel mogelijk te vermijden. Gebruik een latexvrij condoom als je allergisch bent voor latex, en overweeg een condoom als je eerder een allergische reactie had op het sperma of vaginaal vocht van je partner. Vermijd daarnaast parfums, deodorant en andere geurstoffen vlak voor intieme momenten of gemeenschap.
Zoals eerder genoemd, kun je door het saneren van je omgeving zoveel mogelijk allergische prikkels verminderen die een reactie kunnen uitlokken. Op de pagina Saneren bij (ernstig) astma vind je handige tips om dit te doen.
Ziekte zoals (ernstig) astma kan de dynamiek in een relatie veranderen. De ander kan overbezorgd raken of zich voortdurend zorgen maken, wat kan leiden tot terughoudendheid of afstand in de relatie. Soms is er ook meer zorg en ondersteuning nodig, waardoor de partner in een meer verzorgende rol terechtkomt. Dit kan ertoe leiden dat de rol van liefdespartner op de achtergrond raakt, wat invloed heeft op intimiteit en seksualiteit.
Wat je zelf kan doen
Het is belangrijk om je zorgen openlijk te bespreken met je partner of zorgverlener. Door samen te praten over de veranderingen die (ernstig) astma met zich meebrengt, kunnen jullie oplossingen vinden en de relatie versterken. Dit kan helpen om meer ontspanning te ervaren en intimiteit weer op de voorgrond te plaatsen.
Zorg er ook voor dat er ruimte blijft voor momenten van verbondenheid en plezier, ondanks de gezondheidsuitdagingen. Door gezamenlijke doelen en open communicatie kan de intimiteit behouden blijven en zelfs verdiepen.
Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.