Lees voor
Algemeen | 2 jun 2021

Wist je dat… Voor het opbouwen van kracht of conditie het herstellen na een inspanning nog belangrijker is dan de inspanning zelf?

Voor het opbouwen van kracht of conditie het herstellen na een inspanning nog belangrijker is dan de inspanning zelf? Tijdens het sporten is je belastbaarheid...
nieuwsfoto

Wist je dat…

Voor het opbouwen van kracht of conditie het herstellen na een inspanning nog belangrijker is dan de inspanning zelf? Tijdens het sporten is je belastbaarheid tijdelijk wat minder, opbouwen gebeurt pas tijdens de herstelperiode daarna. Als je voldoende hersteltijd hebt loopt dit herstelproces door tot een iets hoger niveau dan voor de inspanning waardoor je iets belastbaarder bent geworden. Dit principe wordt bijvoorbeeld ook bij topsporters toegepast. Zij kunnen ook alleen pieken op het juiste moment door voldoende rust te nemen. Wanneer je belastbaarheid laag is, is dit principe ook gedurende de dag extra belangrijk. Neem voldoende herstelmomenten tussendoor. Dus niet na de fysiotherapeut direct door ‘even’ een boodschap halen, ‘even’ langs een vriendin, nog snel even een was draaien etc. Hierdoor breek je meer af dan dat je opbouwt. Uiteindelijk kun je meer als je gedurende de dag herstelmomenten neemt.

(Bronnen: Fysiotherapeut, Inspanningsfysiologie J.J. de Morree)

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.