Lees voor
Algemeen | 29 okt 2019

Bescherm uw longen tegen griep met de jaarlijkse griepprik

Als u een longziekte heeft krijgt u als het goed is elk jaar een uitnodiging van de huisarts om de griepprik te halen. Dat is...
nieuwsfoto
Als u een longziekte heeft krijgt u als het goed is elk jaar een uitnodiging van de huisarts om de griepprik te halen. Dat is ook echt verstandig als u een longaandoening heeft. Maar waarom eigenlijk? We zetten de meest gestelde vragen en antwoorden voor u op een rijtje.
Waarom krijg ik een uitnodiging om de griepprik te halen?
Iedereen boven de zestig jaar of iedereen met een medische aandoening, zoals longaandoeningen, krijgt een uitnodiging voor de griepprik. Ieder jaar krijgen zo’n zes miljoen mensen de griepprik.Ben ik verplicht de griepprik te halen?
Nee, u bent niet verplicht om de griepprik te halen. U kunt zelf beslissen of u dit wilt of niet.

Wat is griep?
Griep wordt veroorzaakt door een virus: het griepvirus (influenzavirus). Het is een ziekte van de luchtwegen en het is erg besmettelijk. U kunt mensen aansteken door te hoesten, niezen of praten. U kunt ook besmet worden via voorwerpen die een zieke heeft aangeraakt en die u ook aanraakt, bijvoorbeeld een deurknop. Wanneer u uw handen niet wast kunt u het virus binnenkrijgen via uw neus of mond en ook ziek worden. Van griep kunt u koude rillingen, koorts, hoofdpijn en spierpijn krijgen. De meeste mensen hebben echter alleen een infectie aan de luchtwegen. Meestal duurt het één tot drie weken duren voordat u weer beter bent. Elk jaar krijgt 1 op de 10 mensen de griep.

Ik heb een longziekte. Waarom wordt het me aangeraden om een griepprik te halen?
Als u een longziekte heeft kan uw ziekte (tijdelijk) verergeren door de griep. Als u bijvoorbeeld astma heeft dan kunt u tijdens de griep meer of ergere astma-aanvallen krijgen. Omdat de griep een infectie aan de luchtwegen is krijgen uw longen het extra zwaar te verduren, met mogelijk meer achteruitgang tot gevolg

Wanneer is de beste tijd om een griepprik te halen?
Het is het beste om tussen oktober en november de griepprik te krijgen. Wacht dus niet te lang!

Hoe werkt de griepprik?
De griepprik is een vaccin: u krijgt een klein beetje van het griepvirus ingespoten. Het is zo weinig dat u niet ziek wordt, maar net genoeg zodat uw lichaam wel antistoffen maakt tegen het ingespoten virus. Antistoffen zijn stofjes in het bloed die het virus opruimen. Het lichaam heeft een geheugen voor de ziekteverwekkers waar het antistoffen voor heeft gemaakt. Zo kunnen de antistoffen het griepvirus meteen opruimen als het weer in uw bloed terecht komt en wordt u niet ziek. Na de griepprik duurt het twee weken voordat uw lichaam voldoende antistoffen heeft gemaakt en zo genoeg weerstand heeft tegen de griep. Meestal is de griepprik na zes maanden uitgewerkt, omdat het virus zich ieder jaar aanpast.

Krijg ik geen griep meer na het krijgen van de prik?
Als u de griepprik heeft gekregen duurt het twee weken voordat uw lichaam weerstand heeft opgebouwd tegen het ingespoten griepvirus. Na die twee weken is de kans om ziek te worden kleiner: de kans dat u griep krijgt is zo’n 40 procent lager. U kunt dus nog steeds de griep krijgen, alleen zal u minder erg ziek worden. Dit betekent dat de ziekte milder verloopt, u minder kans heeft op complicaties als een longontsteking en hartproblemen en de kans kleiner is dat uw longziekte erger wordt door de griep.

Waarom heb ik nog steeds kans op het krijgen van de griep na de griepprik?
Er zijn heel veel verschillende griepvirussen en zij passen zich ook steeds aan. Er is dus niet één griepvirus. Deskundigen voorspellen welke soorten en samenstellingen van het virus actief zullen zijn in het komende winterseizoen, maar soms is het griepvirus anders dan dat de deskundigen verwachtten of overheerst er een ander soort griepvirus. Daardoor verlaagt de griepprik alleen de kans op griep en kan u dus nog steeds ziek worden.

Moet ik nog wat regelen voor het krijgen van de griepprik?
In de uitnodiging staat al op welke datum en om welke tijd u de griepprik kunt krijgen in de huisartsenpraktijk. Als u dan niet kunt, kunt u een nieuwe afspraak maken bij de assistente van de huisarts. De huisartsenpraktijk heeft het vaccin al, dus u hoeft niet eerst langs de apotheek. De griepprik wordt in uw bovenarm gespoten, waardoor het handig is als u kleding aantrekt waarbij u uw bovenarm makkelijk bloot kunt maken. Als u in een zorginstelling woont dan hoeft u niet naar de huisarts, maar krijgt u de prik in de instelling.

Bron: www.longfonds.nl

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.