Nieuws

Algemeen | 8 dec 2018

De confrontatie

Inmiddels ben ik al meer jaren ziek, dan dat ik gezond was in mijn leven. Toch betrap ik mezelf er regelmatig op: ik zie mezelf als een gezond persoon. Dit leidt vaak tot overschatten van wat ik kan, (ver) over mijn grenzen gaan, confrontaties, frustraties en verkeerde vergelijkingen.

Één van de plekken waar ik geconfronteerd wordt met mezelf is de sportschool. Sinds kort hou ik het 6 minuten vol op de crosstrainer, een hele prestatie voor mij. Maar dan zie ik naast me een persoon van ver boven de middelbare leeftijd die zich al minstens driekwartier staat uit te sloven en weg is mijn goede gevoel.

Soms ga ik naar de yogales, want yoga moet wel lukken denk ik dan. Maar al snel blijkt dat ik niet alles mee kan doen. Op zich vind ik dat niet erg, tot ik om me heen kijk en iedereen alles zie kunnen. Als ze na de les beginnen te kletsen over alle andere sportlessen die ze die week al hebben gevolgd, zakt de moed me steeds verder in de schoenen. En als vervolgens mijn familie en vrienden hun sportprestaties met me delen, is mijn gevoel van falen compleet. Maar waarom vind ik dat ik faal als een (gezonde) ander iets beter kan dan ik?

Dit soort confrontaties drukken me telkens met mijn neus op de feiten. In mijn hoofd voel ik me misschien gezond, maar mijn lichaam is dat niet. Mezelf vergelijken met gezonde mensen zorgt dan ook enkel voor onnodige frustraties. Maar hoe krijg ik mijn hoofd en lijf op één lijn?

Ik ben er na al die jaren nog niet uit………………..

Kim Vermeulen

Voorkant Bijlage Elsevier
Stukje Kim

 

Algemeen | 23 jul 2019

Nivel: Info over ziekte en behandeling steeds belangrijker voor patiënt

Utrecht, Transparantie in de zorg richt zich steeds meer op informatie over aandoeningen en behandelingen. Hiermee geeft het invulling aan een behoefte bij zowel de patiënt als de zorgprofessional, zo blijkt donderdag uit Nivel-onderzoek.

Algemeen | 20 jul 2019

Hoelang kun je water bewaren?

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: hoelang kun je water bewaren?

Algemeen | 17 jul 2019

Deze medicijnen moet je beslist meenemen als je op vakantie gaat

Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: Welke zelfzorgmedicijnen mogen er niet missen in je reisapotheek?

Algemeen | 15 jul 2019

Gezichten achter ernstig astma

De Vereniging Nederland Davos is de patiëntenvereniging die de belangen behartigt van álle mensen met (ernstig) astma!

Zestien mensen met ernstig astma geven in dit boek een kijkje in hun leven.

Algemeen | 13 jul 2019

Zeven praktische zaken om op te letten als je ziek wordt op vakantie

De ANWB Alarmcentrale ontving vorig jaar honderdduizenden telefoontjes van zieke of gewonde vakantiegangers in het buitenland. Waar moet je op letten als je op reis in de lappenmand belandt? Zeven tips.

Algemeen | 11 jul 2019

Hoe een slechte ademhaling tal van lichaamsprocessen kan verstoren

We doen het ons hele leven lang, duizenden keren per dag: ademhalen. Maar we doen het niet altijd even goed, zeker niet in stressvolle tijden. Volgens fysioloog dr. Hans Keizer hebben we veel belang bij een goede ademhaling: het brengt ons mentaal en fysiek in balans. Negen vragen over ademhalen.

Ontvang de nieuwsbrief