Lees voor
Algemeen | 24 feb 2023

De VND presenteert: de informatiekaart Hoe herken je ernstig astma?

Vorige maand kon je in ons nieuws lezen dat we drie nieuwe informatiekaarten hebben ontwikkeld voor mensen met astma. De informatiekaarten dragen bij aan het...
nieuwsfoto

Vorige maand kon je in ons nieuws lezen dat we drie nieuwe informatiekaarten hebben ontwikkeld voor mensen met astma. De informatiekaarten dragen bij aan het verkrijgen van inzicht in je astma en helpen je de regie te nemen in je behandeling. Voor de verspreiding van de informatiekaarten, maken gebruik van onze website, sociale mediakanalen en onze nieuwsbrief. Ook worden er fysieke exemplaren uitgedeeld aan zorgverleners tijdens beurzen en congressen. De eerste informatiekaart met als onderwerp Hoe stabiel is jouw astma? is hier te vinden. In dit nieuwsbericht presenteren we je de tweede informatiekaart met als titel Hoe herken je ernstig astma?

Informatiekaart Hoe herken je ernstig astma?

Is je astmabehandeling optimaal, maar wordt je astma niet stabiel? Dan kan het zijn dat je ernstig astma hebt. Verschillende factoren maken het moeilijk om ernstig astma te herkennen, zowel voor mensen met astma als voor zorgverleners. Dit komt omdat niet iedereen met ernstig astma dezelfde klachten heeft, astmaklachten worden onderschat en omdat de mate van klachten en testresultaten niet altijd overeenkomen. Daarom vonden wij het belangrijk om een informatiekaart te ontwikkelen die hierbij kan helpen. Deze informatiekaart besteedt aandacht aan de moeilijkheden rondom het stellen van de diagnose ernstig astma. Op deze manier proberen we meer herkenning en erkenning te krijgen voor ernstig astma. Om dit te bereiken geeft de informatiekaart inzicht in wat ernstig astma kan inhouden, welke klachten erbij kunnen horen en wanneer de diagnose astma mogelijk kan veranderen in de diagnose ernstig astma. Hier zijn specifieke criteria voor opgesteld in de Richtlijn Diagnostiek en behandeling van ernstig astma (https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/diagnostiek_en_behandeling_van_ernstig_astma). Deze criteria zijn ook terug te vinden op de informatiekaart.

De informatiekaart Hoe herken je ernstig astma? is hier te bekijken. We zijn benieuwd wat je ervan vindt. Heb je ernstig astma, zit je in het traject van diagnostisering of heb je het vermoeden dat je ernstig astma hebt? Deel de informatiekaart dan vooral met je zorgverlener!

 

 

 

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.