Lees voor
Algemeen | 28 dec 2023

DNA-test voor gerichte behandeling van ernstig astma

Hoogleraar kinderlongziekten Gerard Koppelman gaat een DNA-test ontwikkelen. Met deze test hoopt hij dat in de toekomst meer mensen met ernstig astma in aanmerking komen...
nieuwsfoto

Hoogleraar kinderlongziekten Gerard Koppelman gaat een DNA-test ontwikkelen. Met deze test hoopt hij dat in de toekomst meer mensen met ernstig astma in aanmerking komen voor een effectief medicijn. Voor dit onderzoek heeft hij van Longfonds de PPS-subsidie toegekend gekregen. Deze toeslag is door Topsector Life Sciences & Health beschikbaar gesteld aan Longfonds.

Effectief medicijn
Mensen met ernstig astma hebben regelmatig astma-aanvallen. Zij moeten vaak naar het ziekenhuis en de behandeling met prednison geeft vervelende bijwerkingen. Een klein deel van hen heeft baat bij een duur medicijn: Anti-IL-5. Deze biological voorkomt astma-aanvallen. Het wordt nu alleen nog voorgeschreven aan mensen met veel ‘eosinifielen’ in hun bloed. Dit is een bepaald type witte bloedcel. Gerard Koppelman wil met dit onderzoek aantonen dat de biological óók kan werken bij een groter deel van de mensen met ernstig astma. Namelijk bij mensen met weinig eosinifielen in hun bloed. Want niet alleen de hoeveelheid, maar óók de ontstekingsactiviteit van die eosinifielen is van belang.

Onderzoek
In dit onderzoek ontwikkelt Gerard Koppelman, met behulp van kunstmatige intelligentie, een DNA-test. Hij laat de ontstekingsactiviteit van mensen met ernstig astma meten door een chip. De gegevens die hij hiermee ophaalt, worden door een computer vergeleken met gegevens in een grote database. Zo kan de computer voorspellen bij wie het medicijn wel of niet effectief is. Met deze nieuwe DNA-test hoopt Koppelman zo’n tweeduizend mensen met ernstig astma in Nederland extra te kunnen helpen.

Bron: Longfonds

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.