Lees voor
Algemeen | 16 feb 2022

Ernstig astma Innerlijke strijd

Als chronisch zieke loop je niet alleen op lichamelijk vlak tegen veel dingen aan. Ook op sociaal, emotioneel en psychologisch vlak sta je vaak voor...
nieuwsfoto

Als chronisch zieke loop je niet alleen op lichamelijk vlak tegen veel dingen aan. Ook op sociaal, emotioneel en psychologisch vlak sta je vaak voor verschillende uitdagingen. Dit geldt uiteraard ook voor (ernstig) astmapatiënten en voor bijvoorbeeld herstellende long COVID patiënten. In 2019 bracht de VND daarom de korte animatiefilm Ernstig astma: meer dan lichamelijk leed uit. Die film geeft inzicht in de grote diversiteit aan dilemma’s die een chronisch zieke dagelijks tegenkomt.

Die dilemma’s zijn slechts de ‘buitenkant’. Daaronder schuilt vaak een complexe innerlijke strijd. Een strijd die diepgaande vraagstukken omvat, die raken aan wie je bent, hoe waardevol je, je voelt en in hoeverre je, je onderdeel voelt van de samenleving. Het gaat om essentiële zaken die (mede) bepalen hoe gelukkig je bent.

Het is een strijd die lastig te duiden is. Geen strijd van winnaars en verliezers. Geen strijd met een start en een finish. Een strijd die erg moeilijk uit te leggen is aan anderen. Soms denk je aan de winnende hand te zijn, dan lijk je grip te hebben. Maar steeds weer verandert er iets in je leven waardoor je opnieuw je koers moet bepalen. De strijd lijkt daardoor soms nutteloos. Dit zorgt voor gevoelens van wanhoop, frustratie, boosheid, verdriet en eenzaamheid.

Om ‘grip’ te ervaren in deze strijd, moet je iedere keer weer vaststellen welke waarden voor jou belangrijk zijn. En die waarden zouden vervolgens het uitgangspunt moeten zijn voor elke keuze die je maakt. Het komt eigenlijk neer op een strijd tussen moeten, willen en kunnen. En vaak ‘moet’ veel, kan niet alles en willen we andere dingen dan we moeten of kunnen. Oftewel: het is en blijft een innerlijke strijd die zich steeds (telkens op een andere manier) zal blijven herhalen. En precies die strijd staat in deze nieuwe korte animatiefilm centraal.

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.