Nieuws

Algemeen | 8 okt 2019

Ernstig astma: meer dan lichamelijk leed

De Vereniging Nederland-Davos heeft eerder dit jaar de animatiefilms ‘Superhelden’ voor kinderen met astma en de film een dag met (ernstig) astma uitgebracht.

Deze animatiefilm gaat over het feit dat Ernstig Astma naast fysieke klachten en beperkingen ook sterk ingrijpt op het emotionele en sociale leven van patiënten.

De (continue) strijd tussen lijf & hoofd, willen & kunnen, zelfstandigheid & autonomie laat een spoor van gevoelens van frustratie, eenzaamheid, tekort schieten, teleurstelling, onzekerheid, schuld en twijfel achter.

Dit is niet alleen herkenbaar voor de mens met een longziekte, maar voor iedereen die hiermee te maken heeft. Hoe reageer jij op dit gegeven?

Algemeen | 23 okt 2019

Minder regels: eenmalige diagnose voor chronisch zieken

Mensen met een chronische aandoening hoeven straks niet meer om de zoveel tijd naar een arts om opnieuw aan te tonen dat zij deze aandoening hebben. Dat hebben de ministers De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Bruins (Medische Zorg en Sport) afgesproken met de zorgverzekeraars. Per 1 januari 2020 is een eenmalige diagnose door de behandeld arts voldoende. Het is één van de maatregelen die wordt genomen om de onnodige administratie in de zorg te lijf te gaan.

Algemeen | 21 okt 2019

Nieuwe griepprik pakt meer virussen aan

De jaarlijkse inentingscampagne tegen griep kent dit jaar een noviteit. Voor het eerst bevat het vaccin dit jaar een vaccin tegen vier verschillende soorten van het griepvirus

Algemeen | 19 okt 2019

Professor: ‘Veel mensen weten niet dat ze botontkalking hebben’

Bijna een miljoen Nederlanders hebben last van botontkalking. Op Wereld Osteoporosedag (20 oktober) is daar aandacht voor, en dat is volgens professor Coen Netelenbos goed. Volgens hem wordt de ziekte door zowel patiënten als huisartsen en medisch specialisten enorm onderschat. Wat is het precies en wat is er aan te doen?

Algemeen | 17 okt 2019

Slim shirt kan het opspelen van longziekte registreren

Nijmegen,Een slim shirt kan de longfunctie bij patiënten net zo goed meten als de gebruikelijke testen. Dat blijkt uit onderzoek dat Denise Mannée van het Radboudumc dinsdag heeft gepresenteerd op het European Respiratory Society Congress in Madrid.
Algemeen | 15 okt 2019

Lichte stijging griepvaccinaties bij hoogrisico-patiënten

Utrecht, Van de groep hoogrisico-patiënten kreeg in 2018 51,3% een griepvaccinatie. Dit is een lichte stijging ten opzichte van 2017, toen het 49,9% was. Elk najaar ontvangen mensen met een hoog risico op complicaties bij griep van hun huisarts een uitnodiging voor de griepprik.

Algemeen | 13 okt 2019

Dierenallergie: moet het dier weg?

De meest afdoende oplossing bij een dierenallergie is elk contact met de diersoort waarvoor je gevoelig bent, te vermijden. Veel mensen hebben echter een emotionele band met hun huisdier en zien er tegenop om hun geliefde dier weg te doen. Indien de dieren voor het beroep (paard, koe) of als hobby (kat, hond, duif, kanarie) worden gehouden, kan verwijdering ook te ingrijpend zijn.

Ontvang de nieuwsbrief