Lees voor
Algemeen | 17 mrt 2019

Helpt vitamine D om griep en verkoudheid te voorkomen?

Een luchtweginfectie zoals griep of een verkoudheid is te voorkomen door één keer per week vitamine D toe te voegen aan brood en melk. Wie...
nieuwsfoto

Een luchtweginfectie zoals griep of een verkoudheid is te voorkomen door één keer per week vitamine D toe te voegen aan brood en melk. Wie wekelijks een extra dosis vitamine D binnenkrijgt via zijn eten heeft 50 procent minder kans op een luchtweginfectie. Dat schrijven Britse wetenschappers in het BMJ.

Ze onderzochten of het geven van een vitamine D-supplement het risico op een luchtweginfectie verminderde. Daarvoor analyseerden de onderzoekers gegevens uit 25 verschillende studies waaraan in totaal ruim 11.000 mensen meededen. De onderzoekers concludeerden dat het geven van een vitamine D-supplement beschermend werkt tegen een acute infectie van de luchtwegen. Vitamine D zou het risico op luchtweginfecties met 12% verminderen, vooral bij mensen die dagelijks of wekelijks supplementen innemen en diegenen met een vitamine D-tekort bij de start van de studie, alsook bij astmalijders.
Ze stellen daarom voor om vitamine D toe te voegen aan bepaalde veel gebruikte voedingsmiddelen zoals brood of melk. Aan margarine wordt nu al vitamine D toegevoegd.

De Britse NHS en het Nederlandse Voedingscentrum reageren echter zeer terughoudend tegenover dat voorstel.
Voldoende vitamine D is inderdaad van belang voor de werking van het afweersysteem. Maar het is onvoldoende aangetoond dat het slikken van een vitamine D-supplement het risico op een acute luchtweginfectie vermindert. De gezondheidseffecten van vitamine D zijn de afgelopen jaren door verschillende instanties geëvalueerd om vitamine D adviezen voor de bevolking op te stellen. Al deze wetenschappelijke adviescommissies voor voeding besluiten dat het onvoldoende is aangetoond of (extra) vitamine D het risico op infecties vermindert.

• Als men de resultaten van deze studie goed bekijkt, dan blijkt dat de verschillende studies die zijn bekeken verschillende resultaten hebben. Sommige studies laten zien dat het risico op infecties vermindert met vitamine D-supplement, andere studies laten geen effect zien. De oorzaak hiervan kan liggen in heel veel factoren. Om er een aantal te noemen: de definitie van acute luchtweginfecties verschilt tussen onderzoeken, soms ontbraken gegevens over medicijngebruik, de dosering vitamine D was steeds anders en studies gebruikten verschillende onderzoeksgroepen: bijvoorbeeld jonge mensen, oude mensen, zieke mensen en mensen met een vitamine D-tekort. Als deze factoren kunnen effect hebben op de uitkomst.
• Ook werd niet goed onderzocht of de deelnemers die beweerden dagelijks vitamine D in te nemen, zich daar ook aan hielden.
• Een risicovermindering van 12 % stelt niet veel voor: uw kans op een luchtweginfectie neemt af met een factor 0,88. Daarvoor moet u dagelijks tot wekelijks extra vitamine D innemen. Enkele malen een hoge dosis innemen heeft immers geen effect, zo bleek nog uit de studie.
• De mens maakt bovendien zelf vitamine D aan, vooral buitenmensen. Jonge kinderen, zwangere vrouwen en ouderen moeten wel extra vitamine D slikken.

Bron: gezondheid.be

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.