Nieuws

Algemeen | 24 jun 2019

Hoe herken je IPF, een ernstige maar nog onbekende longaandoening?

Stel dat u iemand tegenkomt die hoest en die snel buiten adem is. Denkt u dan al snel, zoals velen aan astma? Zou inderdaad kunnen. Maar er bestaan ook andere ernstige aandoeningen die deze symptomen kunnen veroorzaken … Een voorbeeld daarvan is de longziekte IPF, wat staat voor idiopathische pulmonale fibrose (IPF). IPF is veel minder bekend dan aandoeningen zoals astma, COPD (een longziekte waarbij longen zijn beschadigd) en longkanker. Maar helaas kan IPF net zo naar en zelfs dodelijk zijn. Dit artikel kijkt naar enkele belangrijke kenmerken van deze nog relatief onbekende aandoening.

Littekenvorming in de longen als oorzaak
IPF staat voor “idiopathische pulmonale fibrose”. Dat is een ingewikkeld klinkende naam en een hele mond vol. Maar bij nader inzien blijkt deze naam eigenlijk heel logisch te zijn. IPF is een aandoening van de longen (vandaar de aanduiding ‘pulmonale’). Bij IPF is het weefsel tussen de bloedbaan en de longblaasjes aangetast (vandaar de aanduiding ‘interstitiële’) en treedt er littekenvorming (oftewel ‘fibrose’) van het longweefsel op. Door deze fibrose kan zuurstof minder goed vanuit de longen in de bloedbaan terechtkomen. Dit leidt tot symptomen als kortademigheid en hoesten. IPF komt momenteel voor bij 14 tot 43 op de 100.000 mensen, en wordt meer bij mannen dan bij vrouwen vastgesteld. Dit betekent dat in België enkele duizenden mensen met deze ziekte kampen. Het grote probleem is dat de diagnose voor deze ziekte vaak pas laat kan worden gesteld. Goed symptomen herkennen en bij twijfel een dokter raadplegen, is daarom van groot belang.

Andere symptomen: trommelstokvingers en velcrogeluiden
Naast kortademigheid en een chronische, droge hoest zijn ook zogeheten ‘trommelstokvingers’ typerend voor IPF. Bij trommelstokvingers worden de vingertoppen dikker en de nagels bol, waardoor de vingers de vorm van trommelstokken krijgen. Een andere bijzondere term die vaak gebruikt wordt bij IPF is ‘velcrogeluid’. De medische naam hiervoor is ‘crepitaties’. Hiermee wordt het knetterende geluid bedoeld dat de arts hoort bij het beluisteren van de longen van iemand met IPF. Dit klinkt een beetje als velcro die langzaam wordt losgetrokken. Verder zijn er ook symptomen van IPF die minder vaak voorkomen, zoals vermoeidheid, zwakte en gewichtsverlies.

IPF uit de onbekendheid halen
Zoals aangegeven denken veel mensen bij kortademigheid of een droge hoest niet meteen aan IPF. Zelfs voor artsen is het erg lastig om IPF te onderscheiden van andere aandoeningen, en de helft van de IPF-patiënten krijgt eerst een verkeerde diagnose. Hieruit blijkt hoe belangrijk het is om IPF meer onder de aandacht te brengen. Want hoe meer mensen van deze aandoening op de hoogte zijn, hoe vroeger de aandoening herkend zal worden.

Belung.be, een informatiebron over IPF
Om mensen te informeren over IPF, bestaan er verschillende initiatieven. Een daarvan is de website Belung.be. Deze website is opgebouwd als een online magazine dat artikels publiceert om de ziekte onder de aandacht te brengen en patiënten en hun omgeving te informeren. Lees meer over IPF op: www.belung.be

Bron: gezondheid.be

Algemeen | 23 jul 2019

Nivel: Info over ziekte en behandeling steeds belangrijker voor patiënt

Utrecht, Transparantie in de zorg richt zich steeds meer op informatie over aandoeningen en behandelingen. Hiermee geeft het invulling aan een behoefte bij zowel de patiënt als de zorgprofessional, zo blijkt donderdag uit Nivel-onderzoek.

Algemeen | 20 jul 2019

Hoelang kun je water bewaren?

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: hoelang kun je water bewaren?

Algemeen | 17 jul 2019

Deze medicijnen moet je beslist meenemen als je op vakantie gaat

Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: Welke zelfzorgmedicijnen mogen er niet missen in je reisapotheek?

Algemeen | 15 jul 2019

Gezichten achter ernstig astma

De Vereniging Nederland Davos is de patiëntenvereniging die de belangen behartigt van álle mensen met (ernstig) astma!

Zestien mensen met ernstig astma geven in dit boek een kijkje in hun leven.

Algemeen | 13 jul 2019

Zeven praktische zaken om op te letten als je ziek wordt op vakantie

De ANWB Alarmcentrale ontving vorig jaar honderdduizenden telefoontjes van zieke of gewonde vakantiegangers in het buitenland. Waar moet je op letten als je op reis in de lappenmand belandt? Zeven tips.

Algemeen | 11 jul 2019

Hoe een slechte ademhaling tal van lichaamsprocessen kan verstoren

We doen het ons hele leven lang, duizenden keren per dag: ademhalen. Maar we doen het niet altijd even goed, zeker niet in stressvolle tijden. Volgens fysioloog dr. Hans Keizer hebben we veel belang bij een goede ademhaling: het brengt ons mentaal en fysiek in balans. Negen vragen over ademhalen.

Ontvang de nieuwsbrief