0-6 jaar Jong & astma

Je kind met astma naar de kinderopvang of peuterspeelzaal

Gepubliceerd: 26 sep 2024
nieuwsfoto

Waar let je op bij het kiezen van een kinderopvang als je een kind met astma hebt?

De eerste stap is het kiezen van en kinderopvangplek of een peuterspeelzaal. Voor dagopvang moet je je kind vaak al vroeg in de zwangerschap aanmelden. Kies dan vooral een plek die goed voelt. Dat advies geldt natuurlijk ook als je een opvangplek of peuterspeelzaal gaat kiezen als je baby of peuter al wat ouders is en je weet dat hij/zij peuterastma/astma-gerelateerde klachten heeft. Begin met het online zoeken naar plekken die jou geschikt lijken (voor dagopvang heb je over het algemeen de keuze uit een centrum voor kinderopvang of een gastouder). Lees hun beleid en gaan vooral kijken en kennismaken. Daarnaast kun je letten op het volgende:

  • Kies voor een plek met een goed binnenklimaat. Kijk daarbij ook naar de klimaatbeheersing en luchtvochtigheid. Meer weten over wat goed en niet goed is voor astmaklachten, lees je hier.
  • Ga voor een plek die zoveel mogelijk stofvrij is. Misschien heb je al tips gehad over het saneren van je huis? Zo niet, dan vind je daar alles over op deze pagina. De tips die je daar vindt, kun je ook gebruiken bij het zoeken naar een geschikte kinderopvangplek.
  • Weet je welke prikkels de astmaklachten van je baby of peuter verergeren? Hou daar dan rekening mee bij het zoeken naar een geschikte plek.
    • Denk bijvoorbeeld aan dieren of gras- en boompollen. Is je kind daar allergisch voor? Kies dan geen plek waar ze dieren hebben of waar het beleid is dat er heel veel buiten gedaan wordt.
  • Bespreek bij de eerste kennismaking alvast dat je baby of peuter peuterastma/astma-gerelateerde klachten heeft en vraag naar hoe daarmee omgegaan wordt door de betreffende opvanglocatie.
  • Voel je je echt niet goed bij het naar de opvang laten gaan van je baby of peuter met peuterastma/astma-gerelateerde klachten? Misschien is een vaste oppas aan huis dan een optie.

Communicatie met de kinderopvang of peuterspeelzaal

Heb je een plek gekozen? Ga dan het gesprek aan. Niet alleen voor jou, maar ook voor de medewerkers van de opvanglocatie kan het in het begin wat spannend voelen om een baby of peuter met peuterastma/astma-gerelateerde klachten op te vangen. Goede afspraken zijn dan extra belangrijk. Maar waar moet je aan denken en welke afspraken maak je?

  • Vraag of de opvanglocatie bekend is met peuterastma/astma-gerelateerde klachten bij baby’s en peuters. Willen ze meer informatie? Verwijs ze dan naar deze pagina.
  • Leg uit hoe de astmaklachten van jouw baby/peuter eruitzien. Waar herkennen ze een toename van klachten aan? En hoe zien ze dat jouw kind het benauwd heeft? En vertel welke allergische en niet-allergische prikkels de astmaklachten van je kind uitlokken of verergeren.
  • Vertel welke medicijnen je kind gebruikt en of en wanneer zij de medicijnen mogelijk moeten toedienen.
    • Geef elke keer als je je kind brengt duidelijk aan of en wanneer die dag medicijnen nodig zijn.
    • Gebruikt je kind alleen af en toe noodmedicijnen, spreek dan duidelijk af wanneer deze gegeven moeten worden. Vertel er ook bij hoeveel tijd er minimaal tussen het geven van de medicijnen moet zitten.
  • Leg uit en laat zien hoe de medicijnen toegediend moeten worden. Denk er ook aan dit regelmatig te herhalen. Zeker als je kind niet zo vaak medicijnen nodig heeft op de opvang. Hier vind je tips & tricks over het laten puffen (medicijnen inhaleren) van een baby of peuter. Laat deze lezen door de medewerkers van de opvanglocatie.
  • Spreek af wanneer ze jouw inlichten dat ze je kind noodmedicijnen hebben gegeven. Wil je dat meteen weten of liever bij het ophalen?
  • Zorg samen met de medewerkers voor een vaste plek voor de medicijnen, waar jij ze iedere keer als je je kind brengt, neerlegt (dit kan natuurlijk ook in het rugzakje van je kind zijn).
    • Je kunt ook zorgen voor een extra setje dat je laat liggen op de opvanglocatie (sommige verzekeraars vergoeden een tweede voorzetkamer, anders zul je deze er zelf bij moeten kopen). Denk er dan wel aan dat de voorzetkamer wekelijks schoongemaakt moet worden en dat je regelmatig moet controleren hoeveel pufs er nog in de puffer zitten.
  • Maak duidelijke afspraken over wanneer ze jou bellen als het niet goed gaat met je kind.
  • Is je peuter oud genoeg om zelf te vertellen dat hij/zij peuterastma heeft, betrek hem dan bij de gesprekken met de medewerkers en laat hem/haar vertellen van welke klachten hij/zij last heeft.

 

Astmaprikkels in de kinderopvang

Bij baby’s en peuters zijn virussen een belangrijke trigger voor astmaklachten. Die zijn er vaak volop in de kinderopvang. Bespreek met je huisarts, kinderarts of kinderlongverpleegkundige wat in de situatie van jouw kind het beste is als zijn/haar astma steeds verergert door een virus. Naast virussen, kunnen ook allergieën astmaklachten verergeren. Vaak weet je waar je kind allergisch voor is. Spreek dan met de opvang af hoe ze een allergische reactie bij je kind kunnen voorkomen. Vaak zijn er meerdere kinderen met een allergie op de groep en weten opvanglocaties goed hoe hiermee om te gaan. Astmaklachten kunnen ook verergeren door niet-allergische prikkels. Bekijk samen met de opvang hoe niet-allergische prikkels die de astmaklachten van jou kind verergeren zoveel mogelijk vermeden kunnen worden.

Waar je misschien niet aan denkt bij het vermijden van allergische prikkels:

  • Baby’s en peuters kunnen ook allergisch zijn voor (echte) kerstbomen. Een neppe variant kan dan een oplossing bieden. Bespreek samen met de opvang wat hierin mogelijk is. Bedenk wel: een neppe variant kan veel stof bevatten. Dit kan verholpen worden door hem regelmatig schoon te maken.
  • Bloemen en bijvoorbeeld paastakken kunnen ook voor allergische reacties zorgen.
  • Pollen van bomen en grassen komen binnen door open ramen en deuren. Is een kind daar erg allergisch voor, dan kan dit de astmaklachten verergeren. Het kan ook verstandig zijn je kind in het pollenseizoen zoveel mogelijk binnen te laten spelen. Maak hierover afspraken met de opvanglocatie.
  • De allergenen die huisdieren verspreiden, kunnen ook aan kleding zitten en op die manier voor het verergeren van astmaklachten zorgen.
  • Heeft je kind een voedselallergie? En heeft hij/zij daar ook last van als andere kinderen het product eten of als het klaargemaakt wordt in zijn/haar buurt? Bespreek dit dan ook met de medewerkers van de opvanglocatie.
  • Heeft je kind een voedselallergie en wordt er op jouw opvanglocatie regelmatig getrakteerd door andere kinderen? Zorg er dan voor dat er ook voor jouw kind altijd iets lekker is. Dit doe je bijvoorbeeld door een trommeltje met lekkers achter te laten waar iets uitgehaald kan worden voor je kind als er getrakteerd wordt.

Waar je misschien niet aan denkt bij het vermijden van niet-allergische prikkels:

  • Een goed binnenklimaat met de juiste luchtvochtigheid kan veel verschil maken.
  • Dragen medewerkers vaak parfum, sterke deodorant of haarproducten met een sterke geur? Dit kan de astmaklachten van je kind verergeren als hij/zij daar gevoelig voor is.
  • Rooklucht die binnenkomt op de opvanglocatie of waar je doorheen moet om binnen te komen, kan astmaklachten verergeren. Bedenk ook dat rooklucht in kleren gaat zitten van iemand die rookt en zo voor verergering van klachten kan zorgen.
  • Wasmiddel en wasverzachter waarmee beddengoed en ander wasgoed op de opvanglocatie wordt gewassen, kan astmaklachten verergeren.
  • Hetzelfde geldt voor verzorgingsproducten. De (sterke) geur hiervan kan astmaklachten verergeren.
  • Wordt er (vaak) gebakken of gekookt op de groep? Ook bak- en braadluchten kunnen astmaklachten verergeren. Zeker als er geen goede afzuiging is.
  • Is het erg koud buiten? Dan kan het temperatuurverschil tussen binnen en buiten astmaklachten verergeren. Dit kan bijvoorbeeld ook gebeuren als het erg mistig of vochtig is buiten.
  • Fysieke inspanning kan astmaklachten verergeren. Denk dan bijvoorbeeld aan druk spelen, buitenspelen of peutergymles.
  • Maakt jouw opvanglocatie geregeld uitstapjes met de kinderen? Denk ook dan aan eventuele prikkels die de astmaklachten van jouw kind kunnen verergeren.

Voor alle bovenstaande punten geldt: verergeren de astmaklachten van jouw kind hierdoor? Maak ze bespreekbaar op de opvanglocatie en kijk wat mogelijk is om het zoveel mogelijk te vermijden.

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.