Longonderzoeker Lizza Hendriks in de prijzen
Gepubliceerd: 5 mei 2019Aangezien behandelingen vervelende bijwerkingen kunnen geven, is het zaak deze groep zo klein mogelijk te houden door te kijken wie een verhoogde kans heeft op uitzaaiingen in de hersenen. Daarnaast wil Hendriks onderzoeken welke impact het geeft op je leven als je te horen krijgt dat je uitzaaiingen hebt in de hersenen, terwijl er nog geen klachten zijn. Tot slot wil ze een hulpmiddel ontwikkelen om deze mensen te helpen om te gaan met de vervelende bijwerkingen van de behandeling. De Dirkje Postma Talent Award richt zich op jonge talentvolle onderzoekers. Het Longfonds wil hen stimuleren om onderzoek te doen naar longen. Met deze subsidie van € 200.000 kunnen ze bijvoorbeeld een eigen vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen. Zo helpt het Longfonds hen met de volgende stap in hun wetenschappelijke carrière.
Overige prijzen
Marieke van der Molen, onderzoekster aan het Universitair Medisch Centrum Groningen, heeft de Longdagen Publieksprijs gewonnen: de prijs voor het beste onderzoek volgens patiënten. Haar onderzoek naar longventielen in combinatie met longrevalidatie bij COPD werd door het aanwezige publiek op de Longdagen als winnaar gekozen. Bij sommige mensen met COPD blijft veel extra lucht achter in de longen, waardoor andere longdelen in de verdrukking komen. Zij worden hierdoor heel snel kortademig en hebben moeite met dagelijkse dingen, zoals traplopen en douchen. Door longventielen gaat het teveel aan lucht uit de longen. Mensen kunnen weer makkelijker ademen en meer dingen doen. Van der Molen onderzoekt of longventielen in combinatie met longrevalidatie ervoor zorgen dat mensen nog meer kunnen doen. Ze kijken ook of het beter is om te revalideren voor of na de behandeling met ventielen. Het Maastricht UMC+ voert deze behandeling ook uit.
De Sterk Participatie Prijs is gewonnen door Susanne Vijverberg van het Amsterdam UMC (AUMC). Zij onderzocht of een jeugdadviesraad zorgt voor meer participatie van kinderen met een chronische longziekte bij onderzoek. De jeugdadviesraad is vorig jaar opgericht in het Emma Kinderziekenhuis van het AUMC. Tien jongeren met een chronische longziekte kwamen elke twee maanden samen tijdens ‘pizza-avonden ‘om mee te praten over onderzoek. De adviezen van de raad zijn gebruikt in onderzoek en voor nieuwe onderzoeksvoorstellen.
Vijverberg krijgt de prijs omdat zij volgens de beoordelingscommissie als beste patiëntparticipatie op een expliciete manier heeft geborgd in haar onderzoeksproject.
Bron: Maastricht UMC+