Nieuws

Algemeen | 17 apr 2019

Mag je vliegen met een pinda- of notenallergie?

Pinda’s in een vliegtuig vormen een gezondheidsrisico voor mensen met een notenallergie. Het serveren van een zakje pinda’s als snack tijdens een vlucht kan voor iemand met een pinda-allergie verstrekkende gevolgen hebben. Symptomen kunnen niet alleen optreden door het eten van pinda’s of door fysiek contact ermee, maar ook door het inademen van pinda-eiwitten die bijvoorbeeld kunnen vrijkomen door de consumptie van iemand in de buurt.

De ernst van de klachten loopt uiteen, maar in het ergste geval krijgt iemand een anafylactische shock. Het grootste risico in vliegtuigen komt door kruisbesmetting; als mensen die pinda’s hebben gegeten hun handen niet wassen en daarna tafels of gordels aanraken, worden sporen van pinda-eiwitten overgedragen.

Daarom worden mensen met een notenallergie soms zelfs geweigerd op een vlucht. Vliegtuigmaatschappijen voeren hier ieder een eigen beleid op. Sommige vliegtuigmaatschappijen serveren of verkopen helemaal geen pinda’s als snack en/of serveren (op aanvraag) maaltijden waarin geen noten of pinda’s zijn gebruikt. Al kan nooit volledig uitgesloten worden dat de maaltijden geen sporen van noten of pinda’s bevatten.

Sommige vliegtuigmaatschappijen gaan nog een stapje verder en voorzien bijvoorbeeld een bufferzone als er iemand aanwezig is met een pinda-allergie. In de rijen voor en achter degene met een allergie worden geen pinda’s geserveerd. Zij kunnen echter ook niet garanderen dat andere passagiers in het vliegtuig geen noten bij zich hebben.
Tien tips als je wilt vliegen met een pinda- of notenallergie

 

1. Indien je aan een ernstige pinda- of notenallergie (of een andere ernstige allergie) lijdt waarbij een kans bestaat op een anafylactische shock, bespreek je het best vooraf met je arts of een vliegtuigreis veilig is voor jou.

2. Informeer bij het boeken van je reis bij je reisagent welk beleid jouw vliegtuigmaatschappij volgt bij een noten- of pinda-allergie: worden er noten of pinda’s aangeboden, zijn noten- of pindavrije maaltijden mogelijk, kan een bufferzone voorzien worden, enzovoort.

3. Verwittig de luchtvaartmaatschappij minstens drie dagen vooraf. Het cabinepersoneel kan dan de nodige maatregelen aan boord proberen te nemen en noten- of pindavrije maaltijden voorzien. Maar een notenvrije omgeving kan nooit gegarandeerd worden.

4. Vraag naar een plaats op de achterste of juist de voorste rij. Hier zijn andere passagiers met mogelijk allergeen voedsel minder dichtbij.

5. Neem bij een risico op een allergische shock altijd de nodige medicatie (Adrenaline, Epipen) mee en hou die binnen handbereik, eventueel met een begeleidende brief van de arts. Ga er nooit vanuit dat de benodigde medicijnen aan boord van het vliegtuig zijn.

6. Informeer reizigers rond je dat je een allergie hebt, en vraag hen om geen pinda’s of noten te eten. Informeer ook de crew.

7. Eet niets waarvan je niet weet of het al dan niet (sporen van) noten of pinda’s bevat.

8. Neem altijd vochtige doekjes mee om de ruimte rond de stoel, de armleuningen, tafeltje enzovoort schoon te maken.

9. Maak geen gebruik van de beschikbare kussens en dekens.

10. Blijf rustig wanneer symptomen optreden en verwittig onmiddellijk de crew.

Bron: www.gezondheid.be

Algemeen | 22 mei 2019

De Vereniging Nederland-Davos heeft nu ook een eigen QR Code

antibiotica Algemeen | 20 mei 2019

21 aanbevelingen voor verantwoord antibioticagebruik

Het onverantwoord gebruik van antibiotica bij mens en dier maakt bacteriën steeds sneller resistent. Dit heeft overlijdens, meer ziekenhuisopnames en een langere ziekteduur tot gevolg. In België ligt het antibioticagebruik in de ambulante sector (met vooral de huisartsen als voorschrijvers), in de woonzorgcentra en in de veeteelt hoger dan het Europese gemiddelde. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onderzocht de oorzaken hiervan, en formuleerde 21 aanbevelingen om de situatie te verbeteren.

Algemeen | 18 mei 2019

Heeft u één minuutje tijd?

Het Longfonds wil graag, in samenwerking met de longfibrose patiëntenvereniging, de Stichting pulmonale hypertensie en de Vereniging Nederland Davos, mensen met een longziekte goed informeren en de gelegenheid bieden om anderen te ontmoeten en van elkaar of van deskundigen uit de zorg te leren.

Algemeen | 17 mei 2019

Verschillende longartsen vertellen over ernstig Astma

Ernstig astma kan het leven enorm beïnvloeden. Het MCL is één van de ziekenhuizen met een expertisecentrum ernstig astma. In dit filmpje van iDoctor vertellen verschillende Nederlandse longartsen, waaronder MCL-longarts Anneke ten Brinke, over ernstig astma en over de onderzoeks- en behandelmogelijkheden.

Algemeen | 15 mei 2019

Vereniging Nederland Davos in Lucht & Longen

Deze week is een online column verschenen van de Vereniging Nederland Davos in Lucht & Longen. Een online campagne met nieuws en verhalen uit de longwereld

 

Algemeen | 13 mei 2019

De waarde van een astma-adviespolikliniek

Doel
Het evalueren van het effect van een astma-adviespolikliniek (ADP) als service voor huisartsen.

Ontvang de nieuwsbrief