Hilversum – Merem Medische Revalidatie heeft uitdagende weken achter de rug. Ze stonden voor de uitdaging om de reguliere klinische en poliklinische revalidatiezorg zo veel mogelijk door te laten gaan en maakten in korte tijd een vleugel vrij voor de opname van coronapatiënten. Inmiddels zijn zij startklaar om een unieke zorg combinatie te bieden aan herstellende COVID-19 patiënten op de post COVID-19 revalidatie afdeling.
Patiënten hebben na COVID-19 vaak ernstige longklachten met zowel problemen met bewegen, geheugenklachten als ook emotionele problemen. Merem heeft een uniek behandelaanbod voor deze patiënten, door hen één behandelplan te bieden. Zij kunnen terecht op de post COVID-19 revalidatie afdeling, die zowel door longartsen als revalidatieartsen wordt geleid. Wij combineren onze kennis en ervaring van complex chronische longaandoeningen met medisch specialistische revalidatie.
Door de COVID-19 uitbraak ontstaat er een grote groep patiënten die langdurig is opgenomen in het ziekenhuis en/of op de intensive care. We weten dat veel van de patiënten uitval van zenuwen hebben, zwakte van spieren ondervinden en een verminderde werking van aandacht en geheugen kunnen hebben. Ook de emotionele verwerking van deze zware periode vraagt veel van de patiënt, als ook van de nabije omgeving. De combinatie van alle klachten beperkt veel mensen in hun normale activiteiten. Op korte termijn, maar waarschijnlijk ook op lange termijn. Veel patiënten zullen na COVID-19 moeten revalideren om hun leven weer vorm te geven, zegt revalidatiearts Paulien Goossens.
Revalidatiemogelijkheden na COVID-19 COVID-19 is primair een longziekte. Wij zullen, als kenniscentrum voor complex chronische longaandoeningen, patiënten gaan behandelen bij wie ademhalingsproblemen op de voorgrond staan in combinatie met spierzwakte en emotionele problemen. Dit kunnen mensen zijn die al een longziekte hadden, maar ook mensen die zuurstof onafhankelijk zijn of ademhalingsproblemen ervaren na COVID-19. Door de unieke combinatie kunnen we met een multidisciplinair team een behandeling bieden op medisch, fysiek en emotioneel gebied. Deze behandeling is gericht op het verbeteren van functioneren, verbeteren van symptoomcontrole én de kwaliteit van leven, vertelt Goossens enthousiast.
COVID-19 afdeling Op deze afdeling worden op dit de eerste patiënten behandeld die ademhalingsproblemen hebben en zuurstof afhankelijk zijn. De patiënten zijn vermoeid, hebben spierzwakte en een verstoord gevoel van de benen. Soms zijn ze verward of angstig. Elke patiënt die het zo lang zonder naasten heeft moeten doen, zal zo snel mogelijk naar huis willen, aldus longarts Eline Bij de Vaate.
Ons primaire doel van de behandeling is dan ook het op korte termijn verbeteren van het functioneren, zodat de patiënt weer naar huis kan en op poliklinische wijze verder revalideert. Natuurlijk is er hierbij ook aandacht voor naasten en worden zij actief betrokken bij het herstel richting huis. Door middel van een klinisch assessment brengen we de problematiek in kaart en worden gezamenlijk behandeldoelen geformuleerd, vult Bij de Vaate aan.
Gevolgen op termijn Op lange termijn is het nog onduidelijk in hoeverre mensen last blijven houden van de COVID-19 gerelateerde longafwijkingen. Mogelijk ontstaat er een nieuwe longziekte of blijven mensen last houden van de combinatie van ademhalingsproblemen, vermoeidheid en/of stemmingsklachten. Met alle gevolgen voor de fysieke fitheid en het complete functioneren in bijvoorbeeld werk, studie of zorgtaken. Aan ons de taak om alle expertise over patiënten met deze complexe factoren samen te brengen en ons op maat gemaakte behandelprogramma continu aan te passen naar de specifieke problemen waar een COVID-19 patiënt mee te maken krijgt.
Bron: www.merem.nl