Nieuws

Algemeen | 27 okt 2019

Onderzoek neussprays bij allergische rhinitis

Heeft u in het afgelopen jaar een neusspray gebruikt voor uw allergische neusklachten? Help mee de behandeling van allergische rhinitis te verbeteren! Dit kan door een online vragenlijst van ongeveer 10 minuten in te vullen.

Klik op de volgende link voor de vragenlijst: https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_78aSPAImbjidZIx

Het gebruik van een neusspray, het lijkt zo makkelijk! Toch is uit recent wetenschappelijk onderzoek uit Nederland gebleken dat ruim 90% van de mensen hun neusspray op de verkeerde manier gebruikt. Hierdoor is de werking van de spray mogelijk minder goed maar ook werden er bij mensen die de spray onjuist gebruiken meer bijwerkingen gerapporteerd.

Goed gebruik van de neusspray is dus ontzettend belangrijk, want allergische rhinitis is een aandoening die gepaard gaat met een grote impact op het dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven. Bovendien heeft een groot deel van de mensen met allergische rhinitis ook last van astma, en bij onvoldoende behandeling van de allergische klachten, ervaren veel mensen ook meer klachten van hun astma.

Op dit moment is het nog niet duidelijk hoe het komt dat zoveel mensen hun neusspray op de verkeerde manier gebruiken. Wel is bekend dat instructies in de bijsluiters in veel gevallen onvolledig of zelfs onjuist zijn en dat mensen dus zijn aangewezen op hun zorgverlener voor een goede instructie. Het lijkt er op dat deze instructies vrijwel nooit gegeven worden. Bij inhalatiemedicatie voor astma is bewezen dat een goede instructie een positief effect heeft op het gebruik van de pufjes en daarmee bijdraagt aan een goede astmacontrole.

Met dit onderzoek vanuit het Universitair Medisch Centrum Groningen willen wij kijken of het geven van een goede instructie kan bijdragen aan de behandeling van allergische rhinitis. Wij zijn van mening dat een instructie alleen werkt als dit aansluit bij de wensen van de patiënten en daarom vinden wij de mening van patiënten over dit onderwerp zeer belangrijk. Door de mening van zowel patiënten als zorgverleners te inventariseren hopen wij alle informatie te kunnen bundelen en met een goed voorstel te komen voor de nabije toekomst om zo de behandeling van allergische neusklachten te kunnen verbeteren!

Meer informatie over het onderzoek kunt u vinden op www.irwstudy.com/neussprays.
Bij vragen mag u ook altijd contact opnemen met de onderzoekers via griac-pc@umcg.nl.

 

Algemeen | 18 feb 2020

Stoom inhaleren: hoe doe je dat en werkt het?

Bij een acute infectie van de bovenste luchtwegen, zoals een verkoudheid of een sinusinfectie, kunnen de bloedvaten in de sinussen gaan ontsteken, wat een verstopte neus veroorzaakt. Inademen van vochtige, warme stoom kan enerzijds dat gevoel van irritatie en gezwollen bloedvaten in de neus verlichten, en anderzijds de slijmen in je sinussen verdunnen, waardoor je opnieuw normaal kan ademen. Let wel, onderzoek heeft aangetoond dat stoom inhaleren niet bij iedereen helpt. Het zal de infectie op zich ook niet sneller genezen, maar het biedt voor sommigen dus wel tijdelijk soelaas.

Algemeen | 15 feb 2020

Nederland heeft te maken met een griepepidemie

Utrecht,Op dit moment heerst er in Nederland een griepepidemie.

Algemeen | 13 feb 2020

Hoofdseizoen hooikoorts door els op komst

Door het aanhoudende zeer zachte weer begint het hoofdseizoen van de elzenpollen al zeer vroeg dit jaar.

Algemeen | 11 feb 2020

Longen van ex-rokers herstellen zich deels

Het is nooit te laat om te stoppen met roken, want zelfs de longen van kettingrokers kunnen zich op termijn nog gedeeltelijk herstellen en hen zo beschermen tegen kanker, als ze tenminste hun verslaving volledig afzweren. Dat is de hoopvolle boodschap van een Britse studie, recent verschenen in het vooraanstaande wetenschapsblad Nature.

Algemeen | 8 feb 2020

Zorgverzekeraars en apothekers blokkeren akkoord, Recept voorschrijver regelmatig genegeerd

Patiëntenorganisaties: “Apothekers en zorgverzekeraars hindermacht voor verantwoord wisselen. Juridische stappen aanstaande

Algemeen | 7 feb 2020

Minister aan zet om medicijnakkoord rond te breien

Minister Bruno Bruins voor medische zorg moet proberen een vastgelopen overleg over (niet) wisselen van medicijnen vlot te trekken

Ontvang de nieuwsbrief