Ook in Utrecht, Gelderland en Overijssel meer kans op longontsteking dichtbij geitenhouderij
Gepubliceerd: 20 mei 2020Wie dicht bij een veehouderij woont, heeft meer kans op een longontsteking. Vooral mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, lopen meer risico. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel in samenwerking met de Universiteit Wageningen en Universiteit Utrecht, uitgevoerd in plattelandsgemeenten in Utrecht, Gelderland en Overijssel. Uit eerder onderzoek in Limburg en Noord-Brabant, over een langere periode (2009-2016), kwamen vergelijkbare resultaten naar voren.
Longontsteking en geitenhouderijen
Dat mensen die bij een veehouderij wonen vaker longontsteking krijgen, blijkt uit een vergelijking van plattelandsgemeenten in een vijftal regio’s in Nederland. Bij de vergelijking zijn gegevens over longontstekingen gebruikt van patiënten uit deelnemende huisartspraktijken aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Na Noord-Brabant en Limburg hebben de onderzoekers het onderzoek herhaald bij inwoners van plattelandsgemeenten met veehouderij in Utrecht, Gelderland en Overijssel. Hieruit komt naar voren dat longontsteking ook in deze drie provincies iets vaker voorkomt bij mensen die dicht bij een geitenhouderij wonen. Het gaat vooral om mensen die binnen een afstand van 1 à 2 kilometer van een geitenhouderij wonen. De oorzaak van dit fenomeen is niet duidelijk; er vindt vervolgonderzoek plaats.
Geitenhouderijen
Fragment factsheet ‘Veehouderij en Gezondheid van Omwonenden Utrecht, Gelderland en Overijssel’
Het aantal extra longontstekingen rond geitenhouderijen is in dit onderzoek klein (10-50 gevallen per 100.000 inwoners), maar in Nederland wonen 1,7 miljoen mensen op minder dan 2 kilometer afstand van een geitenhouderij. Dit betekent dat het toch om veel mensen gaat als we het doorrekenen naar heel Nederland.
Oorzaak verband onduidelijk
Waarom longontsteking vaker voorkomt bij mensen die rond een geitenhouderij wonen, is onbekend. Mogelijk zijn er verschillende oorzaken. Het onderzoek hiernaar loopt nu en is waarschijnlijk medio 2022 afgerond.
Meer weten?
Bekijk de factsheet en ga naar de website van het RIVM voor meer informatie en voor de veelgestelde vragen met antwoorden.
Over het onderzoek
Voor het onderzoek is het aantal patiënten met longontsteking geteld en is gekeken hoe ver zij van een of meerdere geitenhouderijen wonen. Het onderzoek is uitgevoerd door het Nivel in samenwerking met Universiteit Wageningen en Universiteit Utrecht, in opdracht van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Bron: Nivel