Lees voor
Algemeen | 5 apr 2024

Vapen en de E-sigaret zijn goede hulpmiddelen bij het stoppen met roken. Feit of fabel?

Een e-sigaret (of vape) is een apparaatje dat een vloeistof verdampt. In de vloeistof zit een smaakje en/of nicotine.
nieuwsfoto

Een e-sigaret (of vape) is een apparaatje dat een vloeistof verdampt. In de vloeistof zit een smaakje en/of nicotine. Het RIVM waarschuwt ervoor dat de vloeistof de luchtwegen kan irriteren en hartkloppingen kan veroorzaken. Ook de omstanders kunnen last krijgen van een geïrriteerd gevoel in neus en keel. Op de korte termijn lijkt die vloeistof dus alleen wat ongezonder, maar op de langere termijn is de schade nog onbekend.

E-sigaretten en vapen kunnen gebruikt worden als rookvervanging, maar voor jongeren is het vaak een opstapje naar roken. Bij mensen die willen stoppen wordt geadviseerd om de nicotine in de vloeistof steeds te minderen en om uiteindelijk helemaal te stoppen met de e-sigaret. Maar vaak zie je dat rookstoppers toch beide sigaretsoorten blijven gebruiken (dual-users).

De vape en de e-sigaret vallen onder de tabakswet. Dat betekent dat zij niet gebruikt mogen worden in openbare ruimtes, net als de gewone sigaret.

Het is dus gedeeltelijk een fabel, en gedeeltelijk een feit.

Bronnen: sites van het RIVM en Trimbos.

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.