Nieuws

Algemeen | 24 apr 2019

Wat is een anafylactische shock?

Sommige mensen reageren allergisch op bepaalde stoffen. Soms kan die reactie zo hevig zijn dat ze zelfs levensbedreigend is. In dat geval spreekt men van anafylaxie.

Stel dat je door een wesp wordt gestoken en je arm of voet na een paar uren helemaal is opgezwollen. Dat is op zich al een vrij hevige allergische reactie, maar de kans is reëel dat je een volgende keer nog heftiger zal reageren: de zwelling is nog spectaculairder, je voelt je misselijk, raakt in ademnood, je polsslag versnelt en eventueel verlies je het bewustzijn.

Zo’n uitgesproken allergische reactie waarbij het hele lichaam betrokken raakt, noemt men anafylaxie of een anafylactische shock.
Iedere arts is opgeleid om in dergelijke situatie snel en efficiënt op te treden. Een spuitje met adrenalineis dan levensreddend. Mensen die al een dergelijke reactie hebben meegemaakt of bij wie kan gevreesd worden dat zich zoiets zal voordoen, doen er goed aan om zichzelf te leren inspuiten met adrenaline en altijd een spuitje bij de hand te hebben, zeker wanneer je met vakantie vertrekt naar een streek waar je misschien niet direct medische hulp kan krijgen. Dergelijke spuitjes zijn niet zomaar in de apotheek te koop. Meestal worden ze door een arts-allergoloog besteld via een ziekenhuisapotheek.

De meest frequente oorzaken van anafylaxie zijn:
• bijen- en wespengif
• geneesmiddelen (zoals penicilline, sommige vaccins, contrastvloeistoffen die gebruikt worden bij een radiologisch onderzoek…)
• latex (bv. rubberen handschoenen)
• bepaalde voedingsstoffen (vooral pindanoten, maar ook andere noten, eieren, koemelk in het geval van kleine kinderen…)

Kettingreactie
Anafylactische reacties zijn gelukkig vrij zeldzaam. Meestal waren er voorafgaand al meerdere vrij hevige reacties op datzelfde allergeen (d.i. de stof waarop men allergisch reageert), zodat je weet dat je die stof best vermijdt. Een anafylactische shock doormaken terwijl je nog nooit allergisch reageerde op die bepaalde stof, is hoogst uitzonderlijk.
Waarom men de ene keer een gewone allergische reactie doormaakt na contact met een bepaald allergeen terwijl de volgende keer een levensbedreigende anafylaxie volgt, is niet bekend.
Wat er op zo’n moment precies in het lichaam gebeurt, is daarentegen wel beschreven. Mensen met een allergische aard maken namelijk specifieke antistoffen aan in hun lichaam, de zogeheten E-antistoffen (IgE). Wanneer een allergeen het lichaam binnendringt, dan haakt het zich vast aan deze E-antistoffen. Hierdoor worden bepaalde cellen (de mestcellen) geprikkeld die als verdedigingsreactie massaal histamine vrijzetten. Hierdoor worden de bloedvaten verwijd en kan er een plotse bloeddrukdaling optreden, wat dan weer kan leiden tot bewustzijnsverlies.

Tijdig herkennen
Een anafylaxie leidt gelukkig niet onmiddellijk tot ademnood of flauwvallen. Meestal zijn er voortekenen, afhankelijk van de aard van het allergeen. Een imker met een bijengifallergie bijvoorbeeld zal eerst markante zwellingen krijgen in de omgeving van de steekplaats en vervolgens in ademnood geraken en flauwvallen. Daartegenover zal iemand met een pindanotenallergie zich doorgaans eerst erg misselijk voelen, moeten braken of hevige buikkrampen krijgen, om vervolgens een snelle pols te krijgen en flauw te vallen.
Wie in de buurt is van iemand die een anafylactische reactie doet, kan, in afwachting van medische spoedhulp, indien nodig mond-op-mond beademen en hartmassage toepassen. Is het slachtoffer door een wesp of bij gestoken, dan moet de angel zo snel mogelijk verwijderd worden.

Bron: www.gezondheid.be

Algemeen | 5 dec 2019

Kinderen bijzonder kwetsbaar voor klimaatcrisis

Omdat hun lichaam en immuunsysteem zich nog volop ontwikkelen, zijn kinderen uitermate vatbaar voor de gezondheidsrisico’s gerelateerd aan de klimaatverandering, zoals ziektes en milieuvervuiling. De schade aangericht in de vroege levensjaren kan bovendien een heel leven lang gevolgen hebben. Dat is de boodschap van een opmerkelijk rapport van het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet, waaraan 35 internationale instituten – zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) – aan meewerkten.

Algemeen | 2 dec 2019

Schoolpleinen rookvrij in nieuwe schooljaar

Roken op schoolpleinen is vanaf augustus 2020 verboden. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met het wetsvoorstel van staatssecretaris Blokhuis. Dit is goed nieuws!

Algemeen | 30 nov 2019

RIVM roept op om zaterdag in zes provincies geen hout te stoken

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert mensen in Noord-Holland, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel en Gelderland om zaterdag geen hout te stoken in bijvoorbeeld een open haard.

Algemeen | 29 nov 2019

De VND op Big5congres in Ede

De VND informeert de zorgprofessionals, als ervaringsdeskundigen, over leven met ernstig astma.

Algemeen | 27 nov 2019

Onderzoek Davos@Home

Om het nazorgtraject na opname in het astmacentrum Davos te kunnen ondersteunen, zijn zij van plan om mhealth te ontwikkelen.

 

 

Algemeen | 25 nov 2019

Astma – factcheck

Hoeveel mensen met ongecontroleerd astma of ernstig astma zijn er in Nederland? Wat zijn de verborgen feiten over de hoge ziektelast, die ervaren wordt?

Ontvang de nieuwsbrief