Lees voor
Algemeen | 5 dec 2022

Wegwijzer helpt bij keuze zorgverzekering

De laatste maanden van het jaar is er de mogelijkheid om te kiezen voor een andere zorgverzekeraar. Het is belangrijk om dat te doen aan...
nieuwsfoto

De laatste maanden van het jaar is er de mogelijkheid om te kiezen voor een andere zorgverzekeraar. Het is belangrijk om dat te doen aan de hand van goede informatie, vooral als je verwacht dat je te maken krijgt met (hogere) zorgkosten. Ook kun je checken of je nog bij de goede zorgverzekeraar zit. Onderstaande kieshulpen kunnen helpen bij een keuze maken.

Overzicht krijgen

Opzeggen van de huidige polis kan tot en met 31 december, overstappen naar een andere verzekeraar kan tot 1 februari. De Patiëntenfederatie heeft een Wegwijzer Zorgverzekering kiezen opgesteld. Aan de hand van een aantal vragen word je stapsgewijs op weg geholpen. Die Wegwijzer is te vinden op de website van de Patiëntenfederatie: Wegwijzer voor het kiezen van een zorgverzekering (patientenfederatie.nl)

De Consumentenbond heeft een overzicht gemaakt van de belangrijkste wijzigingen voor het jaar 2023. Zij geven uitleg over verschillende onderwerpen, zoals de verschillen tussen budgetpolis, naturapolis en restitutiepolis, gecontracteerde en ongecontracteerde zorg, het eigen risico en aanvullende verzekeringen. Dit overzicht vind je op de website van de Consumentenbond: Zorgverzekering 2023: wat verandert er (consumentenbond.nl)

Meningen over verschillende zorgverzekeraars en hoe mensen hen waarderen zijn ook te vinden op de Zorgkaart: de 55 zorgverzekeraars in Nederland (zorgkaartnederland.nl)

Enkele algemene tips

  • Als je veel zorgkosten verwacht, let dan op dat de keus voor een hoger eigen risico uiteindelijk kan leiden tot veel hogere kosten.
  • Als je gebruik maakt van een bepaalde aanbieder van zorg of hulpmiddelen gebruikt, check of je nieuwe verzekeraar daarvoor een contract heeft afgesloten. Ook als je bij dezelfde zorgverzekeraar blijft kan het zinvol zijn om te checken of je zorgverlener voor 2023 al een contract gesloten heeft met jouw aanbieder van zorg of hulpmiddelen.
  • Je kunt nagaan of er in jouw gemeente een zogenaamde gemeentepolis wordt aangeboden. Dit kan uitkomst bieden voor mensen met een lager inkomen. Check voor je er gebruik van gaat maken wel wat de gemeentepolis vergoedt. Het kan zijn dat je andere zorg nodig hebt of dat je in jouw situatie goedkoper terecht kan bij een andere zorgverzekeraar, omdat je juist een minder uitgebreid pakket nodig hebt.

 

Bron; Iederin.nl

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.